Utazás

Drágul a benzin – 6 tanács, hogy olcsóbb legyen leautózni a tengerhez

Szerdától ismét drágul a benzin, de szakértők szerint további emelkedésre is számíthatunk. Utazási szezonban (vagyis szeptember végéig) szinte bizonyos, hogy nem csökken majd az üzemanyag ára. De mit tehetünk a költségcsökkentés érdekében, ha a család autóval indul nyaralni a horvát tengerpartra? Íme hat bevált tanács, amelyek segítségével spórolhatunk a benzinen.

1. Csökkentsd a légellenállást!
Azonnal kapjuk le a tetőcsomagtartót, a bokszot vagy bármit, amit a kocsira aggattunk, mert a légellenállás növelésével a saját zsebünkre vágunk lyukat! Ugyanígy légellenállás-rontó tényező a lehúzott ablak vagy a nyitott tető. Légkondi helyett nem érdemes a friss levegővel hűteni. Az ADAC szerint 130 km/órás sebességnél nyitott ablakkal 0,13 liter a többletfogyasztás.

Megtakarítás 100 km-en: egy tetőboksznál kb. 1 liter, egy kredencnél, kutyaólnál sokkal több
Forintosítva: 260-780 Ft / 100 km
Ráfordítás: 0 Ft

Drágul a benzin - 6 tanács, hogy olcsóbb legyen leautózni a tengerhez

 

Drágul a benzin – 6 tanács, hogy olcsóbb legyen leautózni a tengerhez2. Járj tolóüzemben!
Ez annyit tesz, hogy lejtőn, vagy ott, ahol van rá mód, visszakapcsoljuk a váltót (automatát is), és motorfékkel lassítunk. A modernebb karburátoros és az összes befecskendezős autó erre úgy reagál, hogy egy „korty” benzint/gázolajat sem fogyaszt, a befecskendező egyszerűen leáll. További előny, hogy a féket sem koptatjuk ilyenkor, illetve elkerüljük, hogy „megvakítsanak”, amikor hazafelé tartunk egy jó kis lankás szakaszon.

Megtakarítás 100 km-en: ilyen hosszú lejtőt nehéz lesz találni, de az összes üzemanyag, amit kinyomott kuplunggal lejtmenetben elégetnék, megmarad.
Forintosítva: kb. 208 Ft / 100 km
Ráfordítás: 0 Ft

3. Tartsd karban!
Kimondottan fontos a gyertyák és légszűrők állapotának rendszeres ellenőrzése, főként használt autóknál. Egy elkoszolódott légszűrő és az öreg gyertyák együttesen akár 20 százalékkal is megdobhatják az autó fogyasztását.

Megtakarítás 100 km-en: akár 20 százalék
Forintosítva: kb. 468 Ft / 100 km
Ráfordítás: kb. 6000 Ft

4. Csökkentsd a súlyt!
Az utóbbi idők biztonsági előírásai jelentős súlytöbblettel járnak, és így bizony a fogyasztást is növelik. Mindig gondoljuk meg, kell-e annyi rokont magunkkal vinni, a felesleges ülések maradhatnak a garázsban, a cementeszsák és a tartalék alkatrészkészlet is maradhat a garázsban. További súlycsökkentő módszer, ha nem tankoljuk tele a kocsit, és – önző szempont – nem veszünk fel minden út szélen álló stoppost. Ha mégis, kérjünk benzinpénzt, mint Romániában! Diétázni nem érdemes!

Megtakarítás 100 km-en: 100 kilónként 0,3 litert lehet megspórolni
Forintosítva: kb. 78 Ft / 100 km
Ráfordítás: 0 Ft

Drágul a benzin - 6 tanács, hogy olcsóbb legyen leautózni a tengerhez

 

5. Okosan a váltóval és a gázpedállal!
Ez a legjobb diéta. Próbáljunk lágyan vezetni, minél kevesebbet fékezni, kerülni a felesleges gyorsításokat. Egyes fokozatban minél kevesebbet időzzünk, váltsunk minél előbb feljebb. Benzinessel gyorsíthatunk padlógázon, dízellel és automata váltóval inkább „rakjunk tojást a pedál alá”. A nyomatékmaximumhoz tartozó fordulatszám felé nem érdemes húzatni a motort. 50-70 km/órás sebességnél már mindegyik autóban fel tudunk kapcsolni a legmagasabb sebességfokozatba, az autó ilyenkor fogyaszt a legkevesebbet. Autópályán is jelentősen spórolhatunk, ha 130 helyett csak 100-zal megyünk, de ez esetben a külső sávra vagyunk kárhoztatva.

Megtakarítás 100 km-en: akár 30 százalék
Forintosítva: 780 Ft / 100 km
Ráfordítás: 0 Ft

6. Kapcsold ki a klímát, ha nem kell!
A klímaberendezés egy óra alatt 0,3-0,7 liter többletfogyasztást eredményez, így ha nem muszáj, ne járassuk. Megfőni azért nem érdemes, a közérzetet és a koncentrációt rontja, ha forró fejjel autózik a sofőr.

Megtakarítás 1 óra alatt: 0,3–0,7 liter
Forintosítva: 78–182 Ft / 1 óra
Ráfordítás: 0 Ft

Székely Gyula, a Vezess.hu vezetéstechnika szakértőjének további tanácsai:

– Vegyél ki minden fölösleges cuccot az autóból!
– A guminyomásokat ellenőrizd!
– Tankold a gyárilag előírt oktánszámú benzint!
– Autózz mindig a legrövidebb íveken és lehetőleg a legegyenletesebb tempóban, nagyobb követési távolságokat tartva, és törekedve arra, hogy minél kevesebbszer kelljen fékezned!
– Próbáld a szokottnál többször használni a motorféket, akár visszaváltás nélkül is, pl. 4.-ben
– Próbáld kerülni finom kormánymozdulatokkal az úthibákat (ez egyes utakon már önmagában egy kihívás).  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top