Utazás

10 csodás európai kisváros, ahová még egyszer el kell jutnod

Ha nyaralni készülünk valamerre, ritkán tűzünk ki úti célnak valamilyen kevéssé ismert vidéket, általában kiszemelünk magunknak egy nagyobb várost vagy forgalmas nyaralóhelyet. Ha rossz az idő, nem tudunk strandolni vagy éppen túrázni a hegyekben, és nem marad más, mint egy rövid kirándulás a környéken, többnyire elcsodálkozunk, amikor hangulatos településekre, romantikus kisvárosokra bukkanunk. A következő varázslatos helyeken akár napokig is mulathatnánk az időt, annyi felfedezni valót rejtenek.

Lehetetlen vele betelni: Colmar, Franciaország

Colmar – Fotó: Thinkstock

Elzász, ahol a francia és a német kultúra a legjobb arányban keveredik egymással, rendkívül népszerű a turisták körében. Győr testvérvárosa, Colmar kényezteti az érzékeket: a városkát átszelő csatorna partjairól és a balkonokról leomló ezernyi virág, a középkori katedrálisok égbetörő sziluettje, a favázas, festett házak a szemet gyönyörködtetik,

a libamájas ételek, a borban főtt hal, a messze földön híres borok és gyümölcskenyér pedig az ínyünket varázsolják el.

Aki már járt ott, azt állítja, hogy olyan érzése volt, mintha egy Grimm-mesébe csöppent volna.

A mormoták földje: Zermatt, Svájc

Zermatt – Fotó: Thinkstock

Ha kristálytiszta levegőre, csodás panorámára és végtelen nyugalomra vágysz, az egyik legjobb úti cél a svájci Zermatt. A Matterhorn lábánál található kisváros hangulatos alpesi faházikói 1600 méteres tengerszint feletti magasságban várják a látogatókat, akik többnyire síelni érkeznek ide, de azok is megtalálják a számításukat, akik a felvonóknak és fogaskerekű vasutaknak köszönhetően a könnyű túrázást létesítik előnyben, vagy éppen veszélyes sziklamászásra vágynak.

Zermattot vonattal lehet megközelíteni, és a városkában gyalog vagy biciklivel (esetleg lovaskocsival vagy elektromos járművel) lehet közlekedni,

többek között ezért is mondják az 5700 lakosú településről, hogy az önfenntartás egyedülálló szintjét érte el. A kisváros nem hivatalos, de közkedvelt lakói a mormoták, akik teljes nyugalommal szundikálnak, sétálgatnak és játszanak a legváratlanabb helyen is – a látogatók legnagyobb örömére.

Sziklák oltalmazta város: Monsanto, Portugália

Monsanto – Fotó: Thinkstock

A spanyolországi Setenil Las Bodegashoz hasonlóan a portugál Monsanto is hatalmas sziklák védelmét élvezi, és felejthetetlen látványt nyújt. A 2500 méter tengerszint feletti magasságban található település több lakóháza, középkori vára és román stílusú kápolnája 200 tonnás sziklatömbök alá épült, és valahol nagyon is érthető, hogy csak gyalog vagy lovon/szamáron lehet bebarangolni. Itt aztán tényleg azt érezheted, hogy a középkorban valamikor megállt errefelé az idő.

Kastély a tavon: Gmunden, Ausztria

Gmunden – Fotó: Thinkstock

Ha valaki lelkes rajongója az osztrák Kastélyhotel című sorozatnak, az bizonyára szívesen nézné meg magának egyszer a gyönyörű forgatási helyszínt Gmunden városában (Szörényi Levente és Conchita Wurst szülőhelyén). A Traunsee partján található, 15 ezer fős település hangulatos, olykor meredek utcácskái, impozáns, elegáns épületei, gyönyörű fekvése mellett legfőbb vonzereje a tavi kis szigeten fekvő Seeschloss Ort, amely eredetileg erődítménynek készült: kegyetlen és szigorú börtönnek ismerték, de szerencsére gyönyörű kastéllyá alakítottak át. Nem mindennapi élmény megebédelni a tó fölé nyúló teraszon, és megcsodálni a páratlan kilátást.

Szőlőskertek királynője: Mikulov, Csehország

Mikulov – Fotó: Thinkstock

Az osztrák határ közelében, Brnótól 50 kilométerre délre található városka egyike Csehország legpatinásabb történelmi városainak. Itt vezetett át a borostyánút a Balti-tenger felé, és itt írták alá a harmincéves háború zárásaképpen a nikolsburgi békét. A fehér sziklákra épült település kiváló borairól és szőlőültetvényeiről is híres, valamint impozáns váráról, hangulatos főteréről és a Szent Domb tetején lévő Szent Sebestyén nevét viselő barokk búcsújáró templomáról, melyet a 17. században építettek.

Mind közül a legszebb: Ålesund , Norvégia

Alesund – Fotó: Thinkstock

A szecessziós városközpontjáról híres kisvárost maguk a norvégok és

a Times magazin is a legszebbnek választották az összes norvég város közül.

Az 1906-os tűzvész után, melynek során 10 ezer ember veszítette el otthonát, a fiatal norvég építészek a nemzeti romantika, a kortárs európai építészet és a szecesszió stílusjegyeit elegyítve érték el a különleges látványt és hangulati hatást. Az Atlanti-óceán partján található kikötőváros fekvése is egyedülálló látvány, különösen, ha a 418 lépcsőfokon megmászható Aksla-hegyről csodáljuk meg.

A Romantikus Út végállomása: Füssen, Németország

Füssen – Fotó: Thinkstock

A kisváros középkori városmagja csodálatos épségben megmaradt, és talán éppen ezért nevezik Füssent Bajorország egyik legromantikusabb településének.

Emellett Németország legdélebbi és egyben legmagasabban fekvő üdülővárosa, melyet tavak és hegyek vesznek körül.

Várkastélyából gyönyörű kilátás nyílik a Lech-folyóra, ami végigvonul a városon, s a hegyekben egy 125 km hosszú, alpesi túraútvonal húzódik a partján, amelynek különlegesen szép része a Lechfall-vízesés. Füssentől mindössze néhány kilométer távolságra találjuk a világ egyik legismertebb épületét, a Walt Disney-t is megihlető Neuschwanstein kastélyt.

Ahol a legszebb a naplemente: Oia, Görögország

Oia – Fotó: Thinkstock

A Kükládok szigetcsoport legdélebbi tagján, Santorini szigetén található az a festői település, melynek fotója a legtöbb görög turisztikai kiadvány borítójáról visszaköszön. Mivel a sziget közepét 3500 évvel ezelőtt berobbantotta egy vulkanikus kitörés, egy 400 méter mély kaldera jött létre, és az Égei-tengerbe ereszkedő sziklaszirteken helyezkedik el Oia is. A hófehérre festett falak és az égszínkék kupolák városkájának minden szeglete mesebeli: kanyargós utcácskák, kis lejáratok egyik szintről a másikra, gyönyörű kilátás a tengerre. Nem csoda, hogy az egyik legtöbbet fotózott hely a világon, és a sziget lakói úgy tartják:

itt a legszebb a naplemente.

A város, ahol nincsenek utak: Giethoorn, Hollandia

Giethoorn – Fotó: Thinkstock

Overijssel tartományban, Hollandia központi részén, Amszterdamtól mintegy 90 km-re találjuk azt a festői kisvárost, amelynek 2600 lakosa saját privát szigetén éldegél. Még a szomszédok is csónakkal vagy a 180 hidacska segítségével látogatják meg egymást. Itt ugyanis utak sincsenek, csak csatornák. Gyönyörű házak, sok-sok színpompás virág, végtelen béke és nyugalom jellemzi a városkát, melyet a 13. században hoztak létre mediterrán telepesek.

A megelevenedett festmény: Dozza, Olaszország

Dozza – Fotó: Wikipédia

Nem messze Bolognától találjuk Dozzát, amely arról híres, hogy minden évben festővászonná alakul át. Ez a középkori városka olyan, mint egy szabadtéri művészeti múzeum, ahol színes festmények díszítik a házakat, falakat, utcákat és tereket. Bármikor találhatsz jó alkalmat arra, hogy idelátogass, de a szeptember harmadik hetében különösen, mivel minden évben megtartják a Festett Fal kiállítást: ekkor a világ minden tájáról érkeznek művészek, hogy még szebbé varázsolják az épületeket. A városka a régi erődről is ismert, amely 1960-ig magánrezidencia volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.