Utazás

Akadálymentesített metrómegállókért demonstráltak Budapesten

Kerekesszékkel, babakocsival, járóbottal közlekedő, sérült emberek, kutyások és idősek gyűltek össze hétfőn délután a Ferenciek terén az aluljáróban, hogy felhívják a figyelmet: a 3-as metró felújítása nem lehet teljes a megállók akadálymentesítése nélkül. Elindult a „Teljes értékű metrót” nevű akció.

Hétfőn délután három órára volt meghirdetve a Teljes értékű metrót nevű esemény, amelynek célja, hogy civilek felhívják a főváros figyelmét a metrómegállók akadálymentesítésére. A statisztikák szerint Magyarországon körülbelül 5  százalék a fogyatékossággal élők aránya, közülük sokan kerekesszéket használnak a mindennapokban. Számukra a tömegközlekedés az M3 metróvonalon jelenleg lehetetlen, az egyetlen akadálymentes megálló a Kőbánya-Kispesti végállomás. Rajtuk kívül sem az idős emberek, sem a babakocsival közlekedők nem tudnak gördülékenyen közlekedni az említett metróvonalon.

A metrómegállók akadálymentesítése érdekében megszervezett demonstráció résztvevői először délután háromkor a KÖKI Terminálnál gyűltek össze, majd innen továbbutaztak a Ferenciek terén lévő metrómegállóhoz.

Fotó: Erdőháti Áron

Az esemény leírásában a következőképpen fogalmaznak a szervezők: „Mi is szeretnénk használni a metrót! Kerekesszékkel, babakocsival, járóbottal közlekedők, sérült emberek, kutyások, idősek, mozgásukban bármilyen módon korlátozottak. Jelenleg esélyünk sincs gördülékenyen közlekedni. Ha a jelenlegi metrófelújítás során nem teszik akadálymentessé a budapesti metrómegállókat, akkor ez a tarthatatlan állapot még legalább 30-40 évig, nap mint nap fogja megkeseríteni az amúgy is kihívásokkal küzdők életét!”

Fotó: Erdőháti Áron

Délután négy órakor a Ferenciek terén a Nem adom fel zenekar játszott, majd Csángó Dániel – az egyik szervező, korábban videointerjú itt készült vele – tartott egy rövidebb beszédet. Bejelentette, hogy a figyelemfelhívó eseménnyel elindult a Teljes értékű metrót nevű akció. Ezt követően a résztvevők a mozgólépcsőkkel szembeni falra post-iteket ragasztottak, amelyekre felírták, hogy miért vágynak akadálymentesített megállókra.

A demonstrációt Csángó Dánielen kívül a Rehab Critical Mass Mozgalom szervezte, a támogatók között megtaláljuk a Suhanj! Alapítványt, a Down Alapítványt és a Mozgássérültek Budapesti Egyesületét is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top