Utazás

Jachtkikötő épülhet a népszerű balatoni szabadstrand helyén

Hevesen tiltakoznak a siófokiak az ellen, hogy magánjachtkikötő épüljön a városi szabadstrand helyett. Az ügyben közmeghallgatást tartottak, amelyre sem a polgármester, sem az önkormányzat egyetlen képviselője sem ment el, mint ahogy a kivitelező cég sem képviseltette magát.

Kilencvenkilenc férőhelyes magánjachtkikötőt építene a Divinus Befektetési Alapkezelő Zrt. a siófok-szabadifürdői Aranypart szabadstrandon. A beruházás miatt kialakult heves tiltakozás miatt a siófoki városházán közmeghallgatást tartottak, amelyre sem az önkormányzat, sem a beruházó cég képviselői nem mentek el.

A kikötőt a szabadstrand előtti tómederben alakítanák ki közel 19 000 négyzetméteren. A kikötőt eredetileg 184 férőhelyesre tervezték, ám ekkora méretnél már kötelező lett volna környezeti hatástanulmányt készíteni, 99 férőhelyeset viszont enélkül tervezhetnek a Natura 2000-es területen – írja a 24.hu.

A helyiek többek közt azzal érvelnek, hogy ez az utolsó érintetlen partszakasz a Balatonon, és félő, hogy a kivitelezés után a környező szakaszok is eliszaposodnak, és míg szabadstrandból alig 40 van, zárt kikötő már több mint 90.

Az ellenérvek között elhangzott az is, hogy a szegényebb fürdőzőktől is elvennék a strandolás lehetőségét, mert a Balatonra Budapestről vonatozó fürdőzők 70 százaléka ezt a strandot választja, mert ez még megfizethető.

Hasonló sors vár Balatonföldvár szabadstrandjára, ahol parkolót építene kikötőbővítés indokával a BAHART.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top