Utazás

Gránátmezőre bukkantak a Fertő tó mélyén

Az államhatárt jelző régi acélcsöveket szerették volna eltávolítani, de a szonár nagy mennyiségű fémtárgyat mutatott a tó fenekén.

Második világháborús gránátokat találtak a Fertő tó határjelző oszlopainak eltávolítása közben – írja a Bors a Kisalföld nyomán. Korábban a tavon acélcsövek jelezték az államhatárt, amelyek 4-5 méter magasan álltak ki a vízből.

A vasfüggöny eltávolításakor ezeket nem távolították el, csak a vízszintig visszavágták őket. Magasabb vízállásnál nem látszanak, és komoly károkat okoztak a hajóknak.

A teljes eltávolításhoz most fogtak hozzá, szonár segítségével pásztáztak két harminc méter széles területet. Öt acélcsőre bukkantak, de a szonár nagyobb mennyiségű fémet is jelzett a mederben.

Egy búvár a felszínre hozott egyet, ekkor derült ki, hogy tekintélyes mennyiségű második világháborús gránátot és lőszert rejt a tó mélye. Kiemelésükhöz tűzszerészekre lesz szükség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top