Utazás

Készültségbe álltak a hókotrók és sószórók

Téli üzemmódra váltott a Magyar Közút Nonprofit Zrt., mostantól egész napos szolgálatra tértek át, készenlétben állnak a sószórók és a hóekék, valamint tetemes mennyiségű sót is betáraztak.

Az enyhe novemberi időjárástól függetlenül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. november 10-től az ország egész területén téli üzemmódra váltott. Ez azt jelenti, hogy országosan 93 mérnökségén keresztül, csaknem 3850 emberrel látja el a 32 ezer kilométeres közúthálózaton a téli feladatokat. A szakemberek ilyenkor 0-24 órás szolgálatra állnak át.

A téli hónapokban a társaság elsődleges feladata a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés, valamint – megfelelő időjárási körülmények között – a téli kátyúzás. 

Ezekkel készül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a 2017-2018-as téli szezonra:

  • 25 sószóróval és hóekével felszerelt nehézgépjármű,
  • 214 rakodógép és 170 hómaró adapterrel is felszerelhető univerzális eszközhordozó,
  • 200 ezer tonna útszóró só,
  • 777 tonna kalcium-klorid granulátum,
  • 1 millió liter kalcium-klorid oldat,
  • 8900 tonna érdesítőanyag.

Ezenkívül a megelőző védekezésre idén is nagy hangsúlyt fektet a társaság: azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége, a hófogó rácsok és hálók kihelyezését elvégezték a szakemberek, ez összesen mintegy 760 kilométernyi útszakaszt érint.

A téli hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat idén is az egyes útszakaszok hierarchikus rendje szerint látják el. Ez azt jelenti, hogy először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követi a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése.

A hóeltakarítást viszont csak akkor tudják megkezdeni, ha a lehullott hó vastagsága meghaladja az 5 centimétert, az alatt csak sózásra van lehetőség, megelőzve a forgalom által letaposott hó burkolatra fagyását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top