Utazás

Első napján a forgalomban karambolozott az önvezető autó

Első napját töltötte forgalomban az a kisbusz, amelyet Las Vegas útjaira programoztak, és amely már teljes mértékben önvezető. Sajnos nem sikerült fényesen a debütálás, mert összeütközött egy teherautóval.

Az önvezető tömegközlekedési eszközön csak néhány utas volt, és senki sem sérült meg, ugyanis a kisbuszba lassan hajtott bele a teherautó. Állítólag utóbbi sofőrjének a hibája volt az ütközés – írja a BBC.

Ez volt az első alkalom, hogy az Egyesült Államokban sofőr nélküli, önvezérlő kisbuszt állítottak forgalomba. Egy nappal a baleset előtt a Waymo nevű gyártó cég (a Google anyacégének, az Alphabetnek a másik vállalata) már bejelentette, hogy Phoenixben pedig hamarosan önvezető taxikat fognak üzembe helyezni.  

Fotó: Jason Ogulnik/Citizenside

A Las Vegas-i kisbusz egy francia cég, a Navya operációs rendszerét használja, a technológiát pedig Londonban tesztelték. Összesen 15 ember fér el rajta, töltés után legalább nyolc óráig bírja az aksija, a maximális sebessége óránként 45 kilométer, de ennél lassabban, normál körülmények között 25 km/h-s sebességgel halad.

A karambol után a járművet csütörtökön délután visszahelyezik a forgalomba. A Las Vegas-i önkormányzat sajtófőnöke szerint a kisbusz a programja szerint „cselekedett”, az ütközéskor megállt. A hiba emberi volt, a teherautó sofőrje nem fékezett időben. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top