Utazás

Guinness-rekord: egy éven át mindennap síeltek

Álommeló, mondhatnánk. A Financial Times egykori újságírójának a főnöke adta a megbízást, hogy pattanjon lécre. A barátnőjét is magával vitte.

Arnie Wilson valószínűleg az életben nem gondolta volna, hogy kedvenc hobbijának hódolhat 365 napon keresztül. Írt egy cikket a síelésről a Financial Times brit kiadásába, majd a szerkesztője feltette neki a kérdést, hogy mi lenne, ha útnak indulna, és a világ különböző síterepein síelne egy éven keresztül, de minden egyes nap. Wilson a barátnőjével, Lucyvel gyorsan megszervezte az utat – könnyen ment, mivel a nő egy londoni illetőségű francia síirodában dolgozott, számos tanácsot kapott a kollégáktól. 

Az út első napjától kezdve Arnie dokumentálta a velük történteket, pontosan vezette, hogy hol, mennyit és milyen pályákon síeltek, később Lucy is írt a naplóba, noha eleinte ódzkodott ettől.  

A páros 1994. január 1-jén indult útnak, december 31-ig pedig minden egyes nap lécre álltak. A világ 13 országának összesen 240 síterepén síeltek. Utazásukat szponzorok segítették, a síterepek üzemeltetői többször is ingyenes bérletet adtak nekik, egyes esetekben pedig szállást is kaptak. 

A nemrég bemutatott, róluk készült dokumentumfilmből kiderült,  kedvenc helyük Dél-Amerika lett, ahol még egy vulkánon is lesíeltek. A feladat, hogy mindennap lécre álljanak, egyes esetekben akadályokba ütközött, de általában akadt segítség: lift hiányában például volt olyan, hogy a hadsereg teherautóján vitték őket síelni, vagy hó hiányában befagyott vízeséseken csúsztak le.

Az év végén Arnie megkönnyebbült, hogy vége a murinak, Lucy viszont folytatta volna.

Sítúrájuk Guinness-rekord lett, de négy hónappal később tragédia történt a La Grave egyik kuloárjában (síelők nyelvén hófolyosó, hegymászó nyelven sziklafolyosó), ahol Lucy nem tudott lejönni, és halálos balesetet szenvedett. 

(Síelők)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top