Utazás

Vadászgépek szorításában szállt le a gyanús Boeing

Két vadászgép tessékelt le a földre egy Londonba tartó Ryanair-gépet, mert az utasszállítóról riasztást küldtek a litván hatóságok.

Elfogott két vadászrepülő egy Ryanair-gépet a brit légtérben, majd egy London melletti repülőtérre kísérték, ahol a Boeing 737-es biztonságban leszállt. A légitársaság szerint a riasztást „gyaníthatóan hamis” bejelentés okozta, amit a litván hatóságok kaptak.

A Ryanair gépe Kaunasból tartott a londoni Luton repülőterére, amikor az incidens történt. A riasztás után a a brit királyi légierő (RAF) kelet-angliai Coningsby mellett működő támaszpontjáról két Typhoon vadászgép szállt fel, és az ilyen esetekre kijelölt leszálló repülőtérre, a Londontól északkeletre fekvő Stanstedre kísérte az utasszállítót. 

A Boeing baj nélkül leszállt, az utasokat busszal vitték át az eredeti célállomásra, Luton repülőterére. Stansted repülőterét rövid időre lezárták, de a forgalom azóta újraindult.

A légierő szóvivője megerősítette a riasztást. Közölte: „műveleti okokból” a két harci repülőgépnek engedélyezték, hogy lakott terület felett átlépjék a hangsebesség határát – ami hangrobbanással jár –, és az ebből eredő „kényelmetlenségért” a légierő elnézést kér a helyi lakosságtól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top