Utazás

A szomszédban már tél van, egyméternyi hó esett

Az osztrák és a szlovén Alpokban is leesett a hó, közel egyméteres hóréteget mértek. A síelőknek ez különösen jó hír, ugyanis több sípályát már beindítottak szeptemberben.

Ausztriában Vorarlbergtől kezdve egészen a magyar határhoz közeli hegyekig esett a hó az elmúlt napokban, már több sípálya is üzemel.  Bár minden évben esik hó szeptemberben, a mostani azért különleges, mert helyenként 1300 méter alá csökkent a hóhatár, másrészt a szerencsésebb régiókban hatalmas mennyiségek jöttek le néhány nap alatt – írja a Síelők.hu.

A tél igencsak komolyan veszi magát a határon túl: kedden Karintiában például egy 1900 méter magasságban található szállodát a hó teljesen elzárt a külvilágtól. A szélvihar méteres hótorlaszokat emelt az úton. A szállodában rekedt 15 vendéget és alkalmazottat másnap sikerült biztonságban lehozni a szeptemberi hóvihar szünetében.

Fotó: Vogel Ski Center/Facebook

De nemcsak az osztrák Alpokban, hanem Szlovéniában is sok hó esett. Utoljára 1988-ban fordult elő, hogy ilyen sok hó hullott szeptemberben a Júliai-Alpok mérőállomásain. Az országban szerda reggel óta havazott az 1200 méter feletti területeken. A havazás az 1500 méter feletti részeken már meg is maradt, összefüggő , 80 centi vastag hótakaró alakult ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top