Utazás

Ezt teszi a magyar benzinárral a kőolaj drágulása

Negyedévente változhat az üzemanyagok jövedéki adója attól függően, hogy drágult vagy olcsóbb lett a világpiacon a kőolaj. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ma állapította meg a negyedik negyedéves Brent-olaj-árakat.

Tavaly nyár óta már az is befolyásolja a magyar üzemanyagárakat, hogy egy hordó olaj mennyibe kerül a világpiacon. Ha a kőolaj világpiaci ára 50 dollár vagy az alá csökken, akkor a benzin és kerozin jövedéki adójának mértéke literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig literenként 10 forinttal nő. 

Jó hír, hogy a NAV számításai szerint a kőolaj hordónkénti ára (Brent) 51,196 dollár volt az elmúlt negyed évben, így nem emelkedik a benzin és a gázolaj jövedéki adója, amely jelenleg a benzin esetében 120, a gázolajnál 110,35 forint.

Péntektől olcsóbb lesz

A hét utolsó napján két forinttal lesz olcsóbb a benzin, a gázolaj ára nem változik a kutakon. A csökkentéssel a benzin átlagára 351 forintra mérséklődik, a gázolajé 353 forint marad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top