Utazás

Végig kamu volt a dögös haditudósító instája

A 32 éves Eduardo Martins fotóit olyan lapokban közölték le, mint a Le Monde, a The Wall Street Journal vagy a brazil BBC. Az egyetlen bökkenő, hogy Martins valójában nem is létezik...

A 32 éves, jóképű fotósnak már több mint 120 000 követője volt, mielőtt letörölték volna a közösségi oldalról. Az Eduardo Martins néven publikáló fotós elsősorban Szíriában és Irakban készített képeket, amelyeket aztán az Instagramon tett közzé, de sikerült olyan nagy lapoknak is eladnia munkáit, mint a The Wall Street Journal, a Le Monde, a Telegraph vagy a brazil BBC.  Csakhogy Eduardo Martins nem is létezik.

A csalást néhány „kollégája” kezdte el megsejteni, majd egy, a brazil BBC-nél dolgozó újságíró is segített leleplezni őt. Az egyik gyanús dolog például az volt, hogy az egyik fotón Martins a bal kezét tartja a kamera vakugombján, pedig a legtöbb kameránál ez a jobb oldalon van. Mikor megtükrözték Martins fotóit, kiderült, hogy a legtöbbet egy Törökországban élő amerikai fotós, Daniel C. Britt készítette.

Szép lassan kiderült, hogy Martins mindenféle haditudósítóktól összelopkodta a képeket, amelyeket ráadásul nem is a pontos adatokkal publikált – például sokszor összekeverte a helyszíneket. Ráadásul  még a személyazonossága sem volt valódi: a „fotós” egy 32 éves brit szörfös, Max Hepworth-Povey inaktív Facebook-oldaláról lopta el a portrékat.

A Martins fotóival házaló NurPhoto ügynökség azóta mindenhonnan eltávolította a lopott képeket, és jelenleg már a rendőrség is keresi a csalót.

Mashable

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top