Utazás

Harvey után jön a második csapás: felkészül az Irma hurrikán

Épphogy csak apadni kezdett az árvíz az Egyesült Államok Harvey hurrikántól sújtott vidékein, az ország készülhet a következő természeti katasztrófára. Florida állam kormányzója, Rick Scott szükségállapotot hirdetett ki a közelgő Irma hurrikán miatt. 

Az Irma hurrikán mostanra 4-es erősségűre fokozódott, a vihar jelenleg a karibi térségben pusztít, helyenként 220 kilométeres sebességgel süvítő szelekkel. Az amerikai hurrikánközpont előrejelzései szerint az Irma tovább erősödik majd, várhatóan óriási esővel érkezik Floridához a hét végén, és a tenger hullámait hat-hét méteresre korbácsolja majd fel.

A pillanatnyilag a Kis-Antillák szigetlánc északi részén tomboló vihar miatt már szükségállapotot hirdettek ki Puerto Ricón, az amerikai Virgin-szigeteken, valamint több kisebb karibi szigeten is – írja az MTI.

Az Irma hurrikán sem kíméletesebb

A szakemberek nem tudják még pontosan bemérni, hogy az Irma hol ér majd partot az Egyesült Államokban, a számítógépes modellezések szerint a hét második felében fordul majd Florida felé. Rick Scott floridai kormányzó mindenesetre az állam mind a 67 megyéjére kihirdette a szükségállapotot. „Mi, Floridában mindig a legrosszabbra készülünk, és a legjobbat reméljük; annak ellenére, hogy az Irma útvonalát még nem ismerjük pontosan, nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne készüljünk fel alaposan” – fogalmazott a kormányzó a helyi idő szerint hétfőn kora este kiadott közleményében. 

A kormányzó késő este Twitter-bejegyzésben közölte, hogy beszélt Donald Trump elnökkel, aki „felajánlotta a szövetségi kormány minden erőforrását” a hurrikán elleni védelemhez.

Hispaniolán és a Bahamákon is rendkívül veszélyes hurrikánra számítanak.

A Harvey miatt kétmillió embernek kellett elhagynia az otthonát

Az amerikai szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) néhány nappal ezelőtti közlése szerint  779 ezer texasinak a hatóságok felszólítására kellett elhagynia az otthonát, további 900 ezren önként menekültek el a Harvey hurrikánt követő trópusi vihar elől. Bár Texas keleti megyéiben és Louisianában változatlanul tombol a vihar és még ezrek menekülnek, Houstonban és környékén már megkezdődött az áradat apadása, így a károk felmérése is. A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy nagy a járványveszély: ahol van is csapvíz, nem fogyasztható, az utcán hömpölygő víz baktériumokkal és nehézfémekkel szennyezett, kígyókat és aligátorokat sodorhat a víz. A szomszédos Anahuacban lévő aligátorfarm 350 hüllője szabadult ki többek között, az állatokat azóta nem találják. A The New York Times idézi a texasi egészségügyi hivatal szóvivőjét, Porfirio Villarrealt, aki elmondta: a víz mindenütt  fertőzött, már a vízbe lépés is komoly veszélyeket rejt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top