Utazás

Hegyekben áll a szemét a Balatonnál

Nyaranta jócskán megnövekszik a hulladék mennyisége a Balatonon, a kezelése azonban akadozik.

Nem vált be a gyűjtőszigetes szelektív hulladékgyűjtés a Balaton-felvidéken: műanyag, papír és üveg helyett lomtalanítási hulladékot, építési törmeléket, de még macskatetemet is találtak a kukákban – írja a Magyar Idők.

A turisták miatt háromszoros mennyiségű hulladék keletkezik nyáron a Balatonon és a természetben, de még a szőlőhegyeken is illegális szemétlerakók létesülnek.

A Balatonfüredi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Balatonfüreden az állandó lakosoknak házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét biztosítja, míg a felvakban kukákra lehet szerződni. A külterületi nyaralók tulajdonosai emblémás zsákot vásárolhatnak hulladékgyűjtésre – a zsák ára fedezi a szállítást és az ártalmatlanítást –, majd az önkormányzatok által kijelölt helyekre tehetik le, ahonnan a szolgáltató hetente egyszer szállítja el. Elvben legalábbis, gyakorlatban ugyanis kevéssé működik a rendszer.

A lap úgy tudja, sok helyen eleve a zsákot sem egyszerű beszerezni, de gyakran előfordul az is, hogy a zsákot megveszik ugyan, de aztán nem a kijelölt helyre dobják ki. Akadnak olyan önkormányzatok, melyek nem is jelöltek ki hulladéklerakó helyet. Szintén gyakori jelenség, hogy a nyaralók nem vásárolnak emlémás zsákot, hanem egyszerű szemeteszsákban szabadulnak meg a hulladéktól. Ezeknek a zsákoknak az elszállítását köbméterenként 2500 forintért számlázza ki az önkormányzatoknak a szolgáltató.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top