Utazás

Termetes égitest közelíti meg pénteken a Földet

Egy közel negyven éve ismert földközeli kisbolygó, a (3122) Florence közelíti meg bolygónkat most szeptember 1-jén. A 4-5 kilométer átmérőjű aszteroidát egy ápolónőről nevezték el.

Persze, csak a csillagászok egymás között mondják, hogy “megközelíti” a Földet, mert a Florence nevű aszteroida még így is 7 millió kilométerrel odébb fog elhúzni a bolygónk mellett. A csillagászat.hu-n azt írják, hogy ez a távolság még így is a Föld–Hold közepes távolságának 18,4-szerese.

A szakemberek számára ez az esemény azért érdekes, mert a földközeli objektumok között egy viszonylag nagyobb, 4-5 km átmérőjű égitestről van szó, ezáltal újabb fontos megfigyelési lehetőség nyílik a Földre potenciálisan veszélyes objektumok jobb megismerésére. 

A (3122) Florence nevű kisbolygót Shelte J. Bus fedezte fel 1981. március 2-án, az ausztráliai Siding Spring obszervatóriumban. Először az 1981 ET3 ideiglenes elnevezést kapta, majd Florence Nightingale-ről (1820–1910) nevezték el, arról az angol ápolónőről és statisztikusról, akit a modern nővérképzés, valamint betegellátás reformjának elindítójaként tartanak számon.

Florence legközelebb 2500-ban kerül megint ennyire közel Földünkhöz.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top