Utazás

Egy hónapig is tarthat a hőhullám

Az éghajlatkutató szerint a hőhullámos napok száma a század végére elérheti akár az egy hónapot is.

Az augusztusi hőhullám a második legmagasabban tetőzött – mondta az InfoRádiónak Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Az éghajlatkutató hozzátette, a globális felmelegedési folyamatok miatt az évszázad végére akár egy egész hónapon keresztül is tarthat egy-egy hőhullám.

Az idén tapasztalt hőhullámok és heves időjárási események összhangban vannak az éghajlatváltozással. “Az augusztus eleji hőhullám különlegessége volt, hogy nemcsak kisebb területen volt, hanem Dél-Spanyolországtól egészen a Kaukázusig, Lengyelország déli területéig tartott, hatalmas területen alakult ki a hőhullám” – mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Ez a jövőben tapasztalható éghajlatváltozás egyik jellemvonása.

A mi térségünkre is a melegedés jellemző: a magas hőmérséklettel összefüggő szélsőségek gyakoribbakká váltak a megfigyeléseken, és a jövőben is ez várható” – jelentette ki az éghajlatkutató.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top