Utazás

Különleges növény bontott virágot a Nyíregyházi Állatparkban – fotó

Pár napig igazi különlegességben lehet részük a Nyíregyházi Állatpark látogatóinak, akik megcsodálhatják a Viktória ház medencéjében nyíló amazonasi tündérrózsákat.

Vannak növények, amelyek kifejezetten örültek a hosszan tartó, trópusokat idéző időjárásnak. Ilyen például a Nyíregyházi Állatpark Viktória ház medencéjében élő amazonasi tündérrózsa is, amely első virágát a rekkenő kinti hőmérsékletnek köszönhetően nyitotta ki hétfőn.

Forrás: sostozoo.hu - fotó: MTI Balázs Attila
Forrás: sostozoo.hu – fotó: MTI Balázs Attila

Az állatpark honlapja szerint a hófehér szirmú, kellemes illatot árasztó virág a késő esti órákban nyílt ki, s nemcsak kellemes illatával, hanem a külső hőmérsékletnél 4-5 fokkal magasabb hőmérsékletével is magához csábította a rovarokat, hogy elvégezzék a beporzását. 

A tündérrózsák királynője csak addig fehér, míg be nem porozzák a rovarok, aztán néhány napig még rubintvörös színben pompázik, majd összezárul, és lesüllyed a tó fenekére. Itt gyermekfej nagyságúra hízik a termőtest és 400 magot is érlelhet.

Őshazájában, az Amazonas árterületén gyűjtik a termése magját, melyet zölden főzeléknek fogyasztanak, szárítva majd megőrölve pedig kenyeret készítenek belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top