Utazás

Lehet, hogy nem látsz többet itthon fecskét

Drasztikusan csökkent a hazai fecskepopuláció az elmúlt évtizedben, a legnegatívabb előrejelzések szerint akár 15-20 éven belül teljesen eltűnhet a madárfaj Magyarországról.

“A molnárfecske populáció 65 százalékkal, a füsti fecskéké 44-gyel, a partifecske állomány pedig 30 százalékkal zsugorodott hazánkban az elmúlt évtizedben” – vázolja a tragikus helyzetet Molnár Marcell, a Magyar Madártani Egyesület Kaposvári Helyi Csoportjának elnöke, aki szerint a teljes populáció akár 15-20 év múlva teljesen eltűnhet hazánkból.

Sarlós fecske (Fotó: MTI/Mészáros János)
Sarlósfecske (Fotó: MTI/Mészáros János)

A szakember a sonline.hu-nak elmondta, hogy a fecskepopuláció csökkenésének összetett okai vannak, több tényező együttesen befolyásolja azt. Ezek közé tartozik többek között a klímaváltozás, ami miatt a madaraknak sokkal nagyobb távolságot kell megtenniük, így nagyobb arányban pusztulnak el a vonulás során. Emellett sokan még mindig leverik fészkeiket a házfalakról, pedig a fecskék akár 10 kilogramm rovart is elfogyaszthatnak egy-egy nyár alatt. A szúnyogirtás sem tesz jót az állománynak, és a panelprogram, illetve az épületek hőszigetelése miatt is sajnos több száz fészek semmisült meg az elmúlt időszakban.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top