Utazás

Nem várt költség drágíthatja az ausztrál nyaralást

Mostantól csak pénzért cserébe léphetnek a turisták az ausztrál őslakosok földjeire, ahol az utóbbi időben az egyre több kiránduló miatt felhalmozódott a szemét, és megrongálódtak az ezeréves barlangrajzok.

Eddig példátlan gyakorlathoz volt kénytelen nyúlni Ausztráliában egy őslakos csoport földjei védelme érdekében: az idei szezonban 200 ausztrál dollárt (40 ezer forint) kérnek a turistákat szállító óceánjárók és csónakok üzemeltetőitől minden egyes kikötéskor. Az aboriginal törzs itt nem akar megállni, 2019-től fejenként kérnek majd el 152 dollárt a turistáktól, hogy megcsodálhassák a Broone-tól északra fekvő mesés vízeséseket és barlangrajzokat.

Hajónként 200 dollár a belépő
Hajónként 200 dollárt kérnek az őslakosok

Az őslakosok képviselői szerint a bevételeket a turistacélpontok tisztán tartására és a kulturális helyszínek védelmére fordítják, valamint támogatást nyújtanak azoknak az őslakosoknak, akik vállalják, hogy köszöntik a látogatókat, és mesélnek nekik a földjükről.

A lépésre azért volt szükség, mert az utóbbi időben a térségben jelentősen megnőtt az óceánjárókkal érkező turisták száma, aminek következtében a barlangrajzok egy része megrongálódott és szemét halmozódott fel a partokon. Az őslakosok éppen ezért el is zárták a turisták elől a különleges és szent helyeik egy részét.

A turisztikai szektor illetékesei aggódnak, hogy ha más őslakos törzsek is elkezdenek belépődíjat szedni, akkor az árak az egekbe szöknek, ami hosszú távon mindegyik félre negatív hatással lesz.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top