Utazás

Világítótornyot lehet vásárolni az Egyesült Államokban

Igazán különleges lakásra, mesés kilátással bíró tengerparti kuckóra vágysz? Hat, városi tulajdonban lévő, azonban nem egészen jó állapotú világítótorony eladó az Egyesült Államokban. Tornyot venni nemcsak a saját lakhatásunkra nézve jó befektetés, vannak, akik szállodát alakítanak ki benne.

Tizenötezer dollárért (nagyjából négymillió forintért) világítótornyot lehet vásárolni az Egyesült Államokban, a Washingtonhoz közeli Chesapeake-öbölben és a Nagy-tavaknál a The New York Times riportja szerint.

A lap úgy tudja, eddig kevés jelentkező akadt a dobra vert – és többnyire rossz, elhanyagolt állapotban lévő – fároszokra. Ezen a nyáron hat városi tulajdonban álló tornyot bocsátanak áruba, de a vásárlónak kötelezően renováltatnia kell őket, annál is inkább, mert 2015 óta műemléki védettségűek. Hiába az alacsony eladási ár, a felújítás nagyon sokba kerül: a renoválási költségeket 300-400 ezer dollár körüli összegre becsülik.

Chesapeake-öböl
Chesapeake-öböl

Tizenhét éve 133 olyan világítótornyot vettek számba, amely megmentésre, megőrzésre érdemes. Hetvennyolcat műemlékvédők a felújításért cserébe ingyen megkaptak, ötvenhetet pedig folyamatosan bocsátanak nyilvános árverésre. A bevétel felhasználásáról az adott szövetségi államok és települések közösen döntenek. A korábban elkelt és rendbe hozott világítótornyokat többnyire szállodává alakították át.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top