Utazás

Őrült tudósok: végre felnevelték a világ legnagyobb rovarát

A korábbi csodabotsáska petéiből létrehozták a világ legnagyobb rovarát. Hogy mi ennek a gyakorlati haszna, nagyon szeretném tudni.

Az egyik legparább élményem, amikor éjszaka arra ébredtem a lakásban, ahol teljesen egyedül aludtam, hogy valaki simogatja az arcom. Úgy pattantam fel, mint a filmekben a rémálmok után szokás, majd kiugrott a szívem. Aztán csak egy hatalmas botsáska galoppozott a fejemen.

Szóval a hír, hogy a világ legnagyobb rovarát tenyésztették ki Kínában, a csengtui Nyugat-Kínai Rovarmúzeumban a korábbi rekorder petéiből, engem egy kicsi szorongással tölt el. Egyébként a jelenlegi csúcstartó, a 64 centiméteres botsáska (Phryganistria chinensis) 1,6 centiméterrel hosszabb a korábbi rekordernél, egy ugyancsak a Nyugat-Kínai Rovarmúzeumban lévő egyednél, az új csúcstartó anyjánál.

Csao Li, a múzeum igazgatója 2014-ben a dél-kínai Kuanghszi-Csuang Autonóm Területen egy bejárás alkalmával lett figyelmes a korábbi rekorderre, amelyet 62,4 centiméteresnek mértek befogásakor. Az igazgató magával vitte a múzeumba az óriási botsáskát, amely ott hat petét rakott, köztük azt, amelyből a legújabb világrekorder kifejlődött. És ha még mindig érdekelnek a rekorder rovarok: a 2014-ig leghosszabbnak tartott rovart, szintén egy botsáskát, 2008-ban Malajziában találták. Az 56,7 centiméteres ízeltlábút a londoni Természettudományi Múzeumban őrzik.

A világban több mint 3000 féle botsáskát ismernek, Kínában azonban csak Kuanghszi-Csuang Autonóm Területen élnek. A botsáska a rejtőzködés mestere, mert könnyen gallynak vagy falevélnek álcázza magát.Őskori leletekből, kövületekből szakemberek arra következettek, hogy már 40 millió évvel ezelőtt léteztek botsáskák. Rokonaiknak mondják a csótányokat, a külön rendbe tartozó sáskákat, de a szöcskékhez és a tücskökhöz is közük van.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top