Utazás

Először hajózta körül nő az Antarktiszt

Az ausztrál Lisa Blair első nőként 104 nap alatt hajózta körül az Antarktiszt.

A 32 éves nő kedd kora este érkezett meg az Ausztrália délnyugati részén lévő Albanyba, ahonnan januárban indult útnak. “Voltak olyan idők, amikor a nagyon kegyetlen körülmények vagy a zord hideg miatt kétségbe vontam, hogy normális vagyok-e, de volt sok fantasztikus pillanat is, például amikor a napfelkeltéket láthattam. Hihetetlen élmény volt meglovagolni a hullámokat az óceánon” – mondta Blair megérkezése után.

Az utazással a klímaváltozás fokozódó veszélyeire akarta ráirányítani a figyelmet. A hajó tervezője, Robert Hick a Climate Change Now (Klímaváltozás most) nevet adta a vízi járműnek, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, és pénzt gyűjtsön a klímaváltozás megfékezésére irányuló erőfeszítésekre.

Először hajózta nő körbe az Antarktiszt

Az eredeti tervek szerint Blair meg akarta dönteni Fjodor Konjukov 2008-as rekordját. Konjukov egyedül, megállás és mindenfajta segítség nélkül 102 nap alatt hajózta körbe az Antarktiszt. Blair hajójának árboca azonban az út felénél eltört, ezért a hajósnak nyolc hetet a dél-afrikai Cape Townban kellett töltenie, amíg megjavították járművét.

Blair a harmadik ember, aki valaha teljesítette ezt az útvonalat. Az ausztráliai Leeuwin-fok, a dél-amerikai Horn-fok és a dél-afrikai Tű-fok (Agulhas-fok) körüli vizeken kellett átküzdenie magát, amelyeket a világ legveszélyesebb víztömegei közé sorolnak. Ilyen zord környezeti feltételek között egy acélból készült hajó ugyan biztonságosabb lett volna, ám ahhoz, hogy Blair meg tudja dönteni az Antarktisz körülhajózásának 102 napos rekordját, egy üveggyapotból készült vitorlással vágott neki a csaknem 3000 kilométeres távnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top