Utazás

Időjárás: durva hőség jön

Napokig tartó hőség várható az ország szinte teljes területén, így életbe lépett a hőségriasztás.

Csütörtök 0 órától vasárnap éjfélig tartó hőségriasztást rendeltek el, mert a napi középhőmérséklet eléri és több helyen meg is haladja a 25 fokot. A nagy hőség megterheli az egészséges szervezetet is, így bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt.

Rekkenő hőség lesz

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Pénteki hőségriasztások – Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Csütörtökön a napi középhőmérséklet az északkeleti megyék kivételével általában eléri a 25, 26, főként a Dél-Alföldön és az Észak-Dunántúlon helyenként meghaladja a 27 fokot. A hőség miatt a meteorológiai szolgálat Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Komárom-Esztergom megyére adott ki másodfokú, míg a fővárosra és Pest, továbbá Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést. 

Aki teheti, a legmelegebb órákban tartózkodjon árnyékban vagy klimatizált helyiségben, és kerülje a fizikai munkát. A katasztrófavédelem külön listát vezet azokról a légkondicionált épületekről, ahová bárki behúzódhat a hőség elől. 

A hőségben különösen oda kell figyelni a folyadékbevitelre, amely a megszokott mennyiség két-háromszorosa is lehet.

Pénteken jön a monszun

Forrás: kiderul.hu
Pénteki maximumok – Forrás: kiderul.hu

Csütörtökön túlnyomóan napos időre számíthatunk többnyire kevés gomolyfelhővel, délután a Dunántúlon megnövekvő fátyolfelhőzettel, estig csapadék nem várható. Helyenként megélénkül a déli szél. A hőmérséklet délután 31 és 36, késő este 20 és 27 fok között valószínű – írja a Kiderül.hu

Péntektől öt napig zivatarokkal tarkított, igazi monszunidőszak várható, mert a kiadós esők mellett a hőmérséklet számottevően nem csökken majd. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top