Utazás

Jó, ha tudod: ezt viheted magaddal a repülőre

Ha repülővel utazunk nyaralni, gondosan meg kell tervezni, mit viszünk magunkkal kézipoggyászként, és mit adunk fel a bőröndben.

A szabályozás szerint minden olyan dolog, amire a repülés idején az utazónak szüksége van, és nem szállítható feladott poggyászban, az a kézipoggyászba kell, hogy kerüljön. Sok esetben azonban az utazók számára nem egyértelmű, hogy egy-egy tárgy felvihető-e a gép fedélzetére, vagy sem. Ügyfélszolgálatunkra a leggyakrabban a különböző folyadékok szállításával kapcsolatos kérdések futnak be, de van, aki a sznorkelmaszkja vagy a gumimatrac szállításával kapcsolatban kér tanácsot tőlünk” – mondta Holczinger Zoltán, a repjegy.hu üzletágvezetője.

Jó, ha tudod: ezt viheted magaddal a repülőre

A legtöbb probléma a különféle folyadékokkal van. Kézipoggyászban csak 100 ml-nél kisebb kiszerelésben lévő folyadék szállítható, ám a kiskereskedelmi forgalomban kapható termékek ennél általában nagyobb kiszerelésűek. Emiatt sem naptej, sem üdítő nem vihető fel a gépre.

6 cm-nél kisebb olló elvileg szállítható a kézipoggyászban, ennek ellenére nem javasolt, hogy a manikűrkészletet, elsősegélycsomagot ide tegyük, mert ezt kivétel nélkül elveszik az ellenőrzésnél. A hajvasalót viszont nyugodtan fel lehet vinni a gép fedélzetére, ahogy a gyógyszereinket is. Szendvicset, pékárut, vákuumcsomagolt húsokat, például szeletelt szalámit lehet a kézipoggyászban szállítani, sőt kis mennyiségben a feladott bőröndben is vihetünk magunkkal hazai elemózsiát. Alkoholos italt viszont csak a feladott poggyászba tehetünk.

Áttérve a különlegesebb tárgyakra: leeresztett állapotban még a gumimatrac és a kézi pumpa is magunkkal vihető a gépre. A békatalpat a sérülékenysége miatt is érdemes inkább a kézipoggyászban szállítani. És természetesen lehetőleg a mobiltelefont, tabletet és a laptopot is a kézipoggyászba tegyük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top