Utazás

Nőknek fenntartott metrókocsikat indítanak Kínában

A közlekedési vállalat szerint a nők nehezebben viselik a zsúfoltságot, de az intézkedés a molesztálások ellen is jó lehet.

Nőknek fenntartott kocsikkal közlekedik a kantoni metró szerdától: a reggeli és a délutáni két-két órás csúcsidőben a szerelvények egy-egy kocsiját különítik el számukra a 14 milliós dél-kínai nagyvárosban.

A közlekedési vállalat a lépést azzal indokolta, hogy a nők kisebb termetüknél, törékenyebb testalkatuknál fogva nehezebben viselik a nagy zsúfoltságot, mint a férfiak.

A férfiakat amúgy jogilag nem tiltják ki a női vagonokból. Egyrészt a törvény nem ad lehetőséget a nemek közti megkülönböztetésre, másfelől nem akarják szétszakítani a különnemű családtagokat, barátokat, kollégákat.

Az intézkedés célja az is, hogy megóvják a nőket az esetleges molesztálástól. 2015 óta ugyanis 74 szexuális zaklatási esetet jelentettek a kantoni metrón.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top