Utazás

Amikor a róka valóban nem utazik

Végre itt a nyár, és a régóta áhított utazás! De sokakat félelemmel tölt el a hosszú órákon át tartó rosszullét, hányinger, szédülés gondolata.

Legtöbben csak nevetgélünk a repülőgépen az ülés támlájába rejtett hányózacskón, de annak, aki utazási betegségtől szenved, az út sajnos rendkívüli megpróbáltatást is jelenthet, legyen szó akár autózásról, repülésről, vagy hajóútról. És sokszor tényleg előkerül az a bizonyos zacskó. Milyen tünetekkel jár az utazási betegség? Leggyakrabban szédülés, sápadtság, szívdobogás érzésére, hányinger, rosszabb esetben hányás is. A test helyzetét és a mozgást a belső fül és a szem együttesen érzékeli. Egy dülöngélő hajó belsejében pl. a belső fül egyensúlyszerve (labirintusszerv) érzékeli a hullámok mozgását, de a szem nem. A két szerv eltérő jelzéseket küld az agynak, és felborul a rendszer.

Amikor a róka valóban nem utazik

Az érdekesség kedvéért vegyük sorra, milyen szervek vesznek részt a mozgás érzékelésében:

  • a belső fül a mozgást, a gyorsulást és a gravitációt jelzi,
  • a szem a test térbeli helyzetét (pl. fejjel lefelé) és a mozgás irányát,
  • a talpon és egyéb helyeken lévő nyomásérzékelő receptorok azt, hogy melyik testrész érintkezik a talajjal/felülettel,
  • az izmok receptorai érzékelik, hogy melyik testrész mozog

Az agyunk jól vagy rosszul értelmezi ezeket a jeleket. A szemet rövid ideig be lehet csapni, ilyenkor segíthet, ha egy fix pontot, vagy a horizontot nézzük. Így a szem is követi a jármű mozgását. Gyerekkel utazva érdemes “Ki lát először” játékot játszani, ez eltereli a kicsik figyelmét, és kifelé néznek az autóból. Autóban általában jobb az első ülésen ülni, és a legrosszabb, amit tehetünk, az olvasás menet közben. A friss levegő jól eshet, érdemes felmenni a hajó fedélzetére, vagy letekerni a kocsi ablakát. Egy rövid pihenő hamar visszaállítja a megzavart érzékelést. Útközben, ha a gyermek rosszullétre panaszkodik, sápadt, egy keksz enyhítheti a gyomorpanaszokat. Fontos persze a nyugodt vezetés is, a gyakori fékezések csak rontják a helyzetet. A szénsavas ásványvíz felnőtteknél nagyon jó a háborgó gyomorra, de sokaknál segít egy kis rágcsálnivaló elfogyasztása is. Hányás után mindenképpen fontos a folyadék pótlása. Mindig érdemes úgy elindulni, hogy legyen valami a gyomrunkban, mert ha ki is kell adnunk később, jobb, ha van mit.

A kicsik különösen érzékenyek az utazási betegségre, és akinek már érkezett nem várt áldás a nyakába a hátsó ülésről, tudja, hogy ezt a problémát komolyan illik venni. Érdekes, hogy csecsemők ritkábban lesznek rosszul mozgó járműben, ez inkább a totyogók, ovisok és kisiskolások problémája. Sajnos az utazási rosszullétre kapható hagyományos gyógyszerek gyakran bódító hatásúak, és ezért különösen gyermekeknek nem is szívesen adjuk be. Az érzékszervek által közvetített ellentmondó jelek bizonyos ingerületátvivő kémiai anyagok (ezek az agy és a központi idegrendszer “postásai”) termelődését befolyásolják az agyban. A gyógyszerek általában ezt gátolják. De azért a megoldás nem csupán a hányózacskó. A homeopátia egy sor olyan szert ismer, amely az egyéni tünetek alapján, és bódító hatás nélkül enyhíti az utazási rosszullétet. Mert mint minden külső ingerre, erre is különbözőképpen reagál a szervezetünk.

Néhány egyszerű szabály betartásával az utazás elviselhetőbbé válik:

  • Kerülni kell az alkohol, tea és kávéfogyasztást, mert vizet von el a szervezetből. Az út során igyunk sok ásványvizet! A megfelelően hidratált szervezet közérzete is kellemesebb.
  • A mély, lassú légzés növeli az oxigén mennyiségét a tüdőben, csökkenti a légszomjat. Ha a légzésre koncentrálunk, ez elvonja a figyelmet a zavaró körülményekről.
  • Sokaknak segít, ha az utazás során esznek picit, elfogyasztanak pl. pár kekszet.
  • Engedjünk be gyakran friss levegő az autóba / ha hajóval utazunk, menjünk fel a fedélzetre

Utazzunk gondtalanul, és hagyjuk otthon a rókát!

forrás: homeopatia.info.hu

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top