Utazás

Holnaptól nincsenek roamingdíjak az EU-ban

Június 15-től megszűnnek a roamingdíjak az Európai Unióban. A távközlési cégeknek belföldi díjakért kell mobilszolgáltatást biztosítaniuk azoknak, akik az unión belül időszakosan utaznak külföldre.

Mindez azt jelenti, hogy az EU-n belül felárak nélkül, a hazai díjszabás szerint lehet mobiltelefonról hívást kezdeményezni és fogadni, sms-t írni és internetezni.

Az új feltételek érvényesek Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában is. Az EU-roaming ugyanakkor nem terjed ki az unión kívüli európai államokra, így például Svájcra vagy a szomszédos országok közül Szerbiára és Ukrajnára. Nem vonatkozik a roaming a magyarországi hálózatról külföldi számra indított hívásokra sem, ez utóbbi nemzetközi hívásnak számít.

Ez is érdekelhet Megnézem

A változtatás a külföldre utazó turistákat, az időszakosan külföldön dolgozókat és tanulókat, illetve a határ menti ingázókat is érinti, és egyaránt vonatkozik az előre fizetős kártyákra és a havidíjas előfizetésekre. Ha viszont valaki állandó jelleggel használja egy másik uniós országban a SIM-kártyáját, akkor a mobilszolgáltatók eseti díjat számíthatnak fel. A roamingcélú adatforgalomban pedig korlátot állíthatnak fel a korlátlan belföldi adatkeretet tartalmazó csomagok esetén.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adatai alapján az elmúlt három évben a 14 év feletti lakosság mintegy 30 százalékát, csaknem 2,4 millió embert érintette a roamingszabály, ennyien utaztak külföldre Magyarországról, de többségük – vélhetően a magasabb költségek miatt – nem használta a mobiltelefonját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top