Utazás

Kitilthatják a turistákat Erdély legszebb látványosságából

Szeretné megőrizni eredeti állapotát az erdélyi Szent Anna-tónak a védelmére létrehozott egyesület, ezért a fürdőzés tiltásán gondolkodnak.

Könnyen lehet, hogy tilos lesz a fürdőzés Erdély legszebb tavában, a Tusnádfürdőhöz közeli Szent Anna-tóban. A tó védelmére létrehozott Pro Szent Anna Egyesület legalábbis ezt szeretné elérni. 

Naptej és ürülék a Szent Anna-tóban 

A Szent Anna-tónak nincs természetes lefolyása, és nem is táplálja semmi az esővízen kívül, így csekély mértékben képes az öntisztulásra. A nyári szezonban viszont a fürdőző turisták jelentős mennyiségű naptejet és testápoló szert mosnak bele magukról a tóba, ami nem tesz jót a tó vízének. Dósa Elek Levente, az egyesület elnöke szerint aggasztó a tó szervesanyag-tartalma is, amiért szintén a turisták és ürülékük a felelősek.

Feltöltődik a Szent Anna-tó 

A strandoló turisták miatt gyorsult fel a Szent Anna-tó hordalékkal való feltöltődése is. A kráter erdő borította belső falairól becsurgó esővizet ugyanis a parton levő gyepes terület szűrte meg. Ezen a területen azonban a strandidényben kiszárad a fű, és nem tudja már ellátni a szűrő feladatát.

Tiszta Plitvice

Az egyesület a Szent Anna-tó környékének fejlesztésében a horvátországi Plitvicei-tavakat tekinti mintának: olyan látványosságként szeretnék megőrizni az erdélyi tavat, amelyet látogatnak, de nem veszélyeztetnek a turisták.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top