Utazás

Fifty shades of Green – kulináris és szabadidős élvezetek Stájerországban

Ha egy nyaralás alatt jókat akarsz enni, szívesen ellátogatnál helyi manufaktúrákba, szeretnél lazítani egy óriási termál- és élményfürdőben, és túrázni a zöld ötven árnyalatát felvonultató vidéken, akkor Stájerországot pont neked találták ki! Bónusz, hogy alig 3 és fél órára van Budapesttől.

Stájerországban bármerre néz az ember, kerteket és helyi gazdaságokat lát. Ausztria ezen részén a manufaktúrákra nemcsak “gyárlátogatásként” kell gondolni, hanem egy többórás szabadidőprogramként, ahol mindent megkóstolhatunk, kipróbálhatjuk magunkat például snapszkészítőként, és számos dolgot megtanulhatunk a helyi kertekben élő növényekről. Az egyik ilyen hely a Höfler manufaktúra, amelynek tulajdonosa immár 18 éve készíti és hangolja finomra a tökmagolajat és egyéb termékeket, például a narancsos csokival bevont tökmagot, a tökmagos mustárt vagy a tökmagliszttel készített házi tésztát. Ma már Karl Höfler fia is a családi vállalkozásban dolgozik, tökmagolajukkal pedig minden évben nyernek egy-egy díjat. Saját termésük mellett még a burgenlandi gazdák tökmagjainak préselését is vállalják az üzemükben, amelyet a látogatók is bejárhatnak.

Megnézem
Összes kép (1)

Kaindorftól alig 40 perces autóútra található Pöllau település, ahol három hatalmas kastélyparkban pihenhetünk meg. Érdemes megnézni az 1100-as években épült kastélyt és a stájer Szent Péter-dómot, amelybe az egész falu lakossága befér.

Megnézem
Összes kép (1)

És ez ingyen van?

Az a helyzet, hogy igen. Kelet-Stájerországban és a Stájer-Termál régióban ugyanis van egy úgynevezett Genuss kártya, amelyet számos szálláson megkap a vendég (mindegy, hogy egy éjszakára vagy egy hétre érkezik). Ezzel a kártyával pedig több mint 120 helyi nevezetességet és programot kap meg ingyen. Élménypályák, kalandparkok, állatkertek és fürdők is ingyenesen elérhetőek a Genuss kártyával. Érdemes a neten rákeresni, hogy a szálláshelyünk részese-e a programnak, ha igen, akkor ezután megnézni, hogy milyen programokon mikor tudunk részt venni. 

Ahol egész évben hódít a mézeskalács

Pöllauban található a Konditorei Ebner cukrászda, amelyet még 1939-ben alapított a jelenlegi tulajdonos, Teresa Ebner nagypapája. A háborúban azonban a férfi az életét vesztette, az üzletet pedig Teresa nagymamája vitte tovább. A díszes épület legalább százféle fagyi- és süteményvariációt kínál a vendégeknek, ráadásul a korábban említett kártyával egy ingyenes mézeskalácsworkshopon is részt vehetünk. Itt ugyanis egész évben készülnek a mézeskalácsok, amihez a mézet a cukrászda saját méhésze szállítja, a fűszerkeverékhez szükséges alapanyagokat pedig csakis ellenőrzött beszállítóktól vásárolja a család.

Megnézem
Összes kép (1)

Mindegy, hogy anyák napja van, vagy húsvét, ide bármikor bejöhetünk mézeskalácsot venni. “A családunk Felső-Ausztriából származik. Ott az volt a szokás, hogy minden évben újabb és újabb mézeskalácsot akasztunk fel a fára. Ezt hozta át a nagypapám Stájországban, ez az örökségünk, ezt visszük tovább már 1939 óta” – meséli Teresa, miközben megpróbál megtanítani nekünk néhány díszítési technikát. Ők egyébként az egyedül forgalmazói a híres steiermarki tortának, amely természetesen tökmagból készül.

Ha nem egy helyen szeretnénk megszállni, hanem utazgatni akarunk a régióban, akkor az egyik estét érdemes Vorauban tölteni. Odafelé pazar panorámában lehet részünk, ha megállunk a Miesenbach közelében található kilátónál. A bátrabbak pedig megkóstolhatják a cirbolya- és a borbolyasnapszokat is. A voraui kolostort még III. Ottokár őrgróf alapította 1163-ban annak örömére, hogy  fiúörököse született. Az Ágoston-rendi apátság, a káprázatos díszítésű templom és a hatalmas könyvtár elsőrangú látnivaló a környéken. 

Megnézem
Összes kép (1)

Almák, amelyeket még az allergiások is ehetnek

Ha a kulturális élmények után újra a kulináris élvezeteknek hódolnánk, akkor irány a Schloffer család bioudvara! A família egy látványgyümölcsössel várja a turistákat, ahol 30 különböző gyümölcs 100 különböző fajtájával találkozhatunk. A kert teljesen bio. Nincs kémiai permetezés, nincs trágya és nincs gyomirtó. Van viszont komposzt, amely a lefőzött maláta maradékából készül. Schloffer gazda azonban nem hisz azokban az almákban, amelyek érzékenyek a betegségekre (ilyen például a Gala vagy a Golden), kertjeiben és gazdaságában azokat a fajtákat termeszti, amelyek ellenállnak a különböző fertőzéseknek, és igazán jó ízűek. Számos olyan fajtát is termesztenek, amelyeket az almára allergiások is ehetnek (ilyen például a Topaz). A gazdaságban puha, fehér húsú őszibarackokat is ehetünk. Júniustól egészen őszig kóstolhatunk a látványkertben, attól függően, hogy éppen melyik gyümölcs érik. Schloffer úréknál meg is szállhatunk, miután lelegeltük a gyümölcsöst. Hangulatos, falusi vendégházaiban egy 100 éves lugas alatt kortyolgathatjuk a családi gazdaság almájából készül snapszot, cidert és a többi finomságot.

Megnézem
Összes kép (1)

Tudtad?

  • Mi van akkor, ha nincs elég méh, amely beporozza a gyümölcsfák virágait? Mert bizony ez is előfordul. Ilyenkor két megoldást választanak a helyi gazdák. Az egyik, hogy egy méhész a gyümölcsösben helyez ki kaptárakat, a másik, hogy a vadméheket is “bevonják” a munkába nekik kialakított különleges kaptárakkal.
  • Stájerország az osztrák almatermesztés központja.
  • A birsalmát az itt élők régen a ruhák közé tették, és illatosítónak használták.
  • A helyi gazdák úgy tartják, hogy attól ilyen ízletes a stájerországi alma, hogy míg nappal nagyon erősen tűz a nap, és forróság van, addig estére az Alpokból érkező hidegtől teljesen lehűl a levegő. Ez a hőmérséklet-különbség segít abban, hogy a stájer alma szép színű és jó ízű legyen.

Füstöljünk egyet a nagypapa ágya felett!

Ennyi evés és ivás után túrázni is érdemes. Aki azonban kihagyná az Angerből induló 300 méteres, kicsit meredek gyalogtúrát, az autóval is feljuthat a 850 méter magasan elhelyezkedő vendégházba és a mellette álló füstölőházba. Ezt először 1440-ben említik a környékről szóló írásokban. Bár még ma is üzemel, és használják a tulajdonosok, leginkább múzeumként funkciónál. A stájerországi vendégház tulajdonosának nagyszülei egészen 1967 karácsonyáig laktak ebben a házban, amelynek hangulata – talán a sötét falak, talán az állandó hideg miatt – eléggé hátborzongató. A konyha, a nappali, az ebédlő fölött ott lógtak a plafonról a füstölni való finomságok, így a hálót is belengi a jellegzetes illat és a sötét.

Megnézem
Összes kép (1)

Herr Zotter és a csokigyár

Egy teljes napot érdemes szentelni Zotter úr varázslatos csokigyárának, amelyről korábban itt írtunk részletesen. Európa egyik leghíresebb csokigyárának évente 250 ezer látogatója van, és ma már nemcsak egy látványos és laktató csokitúrán, de a bővítésnek köszönhetően egy kulináris állatkertben is látogatást tehetünk. A kóstolással egybekötött csokoládétúra minimum 90 perces, és mellette korlátlan időt tölthetünk el a farmon, ahol megtaláljuk a csokik temetőjét, megannyi haszonállatot, csodálatos kertet, melyek terméseiből aztán rendelhetünk is az ételbárban. De van kenguru és hatalmas játszópark is a gyerekeknek.

Megnézem
Összes kép (1)

A rideg riegersburgi vár története

Egyik nap érdemes beiktatni egy látogatást a riegersburgi várhoz. A hatalmas sziklán álló épülethez feljuthatunk gyalog (olyan 25-30 perc alatt) vagy felvonóval (fejenként 2 euró a jegy, és a lift 1 perc alatt felér a hegycsúcsra). A vulkanikus sziklára épült középkori várat a törököknek nem sikerült bevenniük, de nemcsak erről ismert, hanem egykori úrnőjéről, Katharina Elisabeth von Wechsler bárónőről, aki háromszor ment férjhez (kétszer elvált, egyik férje pedig meghalt). A várban zajlottak a híres boszorkányperek is, ezért ennek külön kiállítást szerveztek a jelenlegi tulajdonosok, amelyet azonban mi gyerekeknek nem, inkább csak felnőtteknek ajánlunk.

Megnézem
Összes kép (1)

Felnőttek kedvence: ecet és snapsz

Ha a kölykök lefáradtak Zotter bácsi birodalmában, akkor a felnőttek napja következik. A Gölles család manufaktúrájának impozáns épülete Riegersburgban található. A családi vállalkozást egy tízperces videóban ismerhetjük meg, majd a tulajdonos egyik fia, David vezet körbe minket. Tőle tudom meg, hogy még a nagypapa kezdett el gyümölcsöt termeszteni az 50-es években, majd a 70-es évektől már feldolgozással is foglalkoztak. A 80-as években a jelenlegi tulajdonos, az alapító fia a különböző ecetek készítésére helyezte a hangsúlyt. A 90-es évek közepétől már ez a manufaktúra lett a család fő bevételi forrása. A látogatásra kóstolással együtt legalább két órát érdemes szánni. Megnézhetjük, hol készülnek és hogyan tárolják a snapszokat, a mennyei, tucatnyi gyümölcsből készült eceteket és a család legújabb büszkeségét, a Brexit névre keresztelt whiskyt.

Megnézem
Összes kép (1)

Csobbanj, pihenj, töltődj fel!

Ittunk snapszot, ettünk mézeskalácsot és tökös finomságokat, híztunk 2 kilót a csokigyárban, de a nyaralás nem igazi strandolás nélkül. A Loipersdorfban található hatalmas termálfürdő három részből áll: van egy élményrészleg, egy termál szekció és a schaffelbad, ahová szigorúan tilos 18 éven aluliaknak a belépés. A fürdő szinte az összes szomszédos szállodával össze van kötve, a Sonnreich Hotelből például egy folyosón keresztül átsétálhatunk a tucatnyi medencével és szaunával rendelkező szabadidőközpontba. (A szállodában is van külön wellnessrészleg hatalmas medencével, gőzkabinnal és négy különböző szaunával.)

Megnézem
Összes kép (1)

Loipersdorfban 1972-ben próbáltak meg olajat keresni, de a Ewingok kedvenc folyadéka helyett termálvíz tört fel a föld mélyéből. 1975-ben már megépült az első medence, amely alig volt nagyobb egy méretes kádnál, majd 1978-ban elkezdődött az építkezés. A schaffelbad (vagyis a “dézsás fürdők”) már akkor az osztrákok kedvence volt, 81-ben pedig megnyitott a klasszikus termálfürdő különböző gyógykúrákkal. A nyolcvanas években a fürdő teljesen leégett, az újranyitás után pedig egy megújult koncepcióval várták a fürdőzőket. A cél ma már az, hogy az egészséges emberek is ellátogassanak a központba, amely már élménymedencékkel, sportolási lehetőségekkel, motorikus képességeket fejlesztő túrákkal várja a turistákat.

Tudtad?

Június 6. és szeptember 9. között a 16 éven aluli gyerekek 1 euróért bemehetnek a loipersdorfi termálfürdőbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top