Utazás

Hamarosan eltörlik a roamingot, erre mégis figyelni kell

2017. június 15-től eltörlik az Európai Unió országaiban a roamingdíjakat, ami azt jelenti, hogy ugyanannyiért telefonálhatsz külföldről haza, mint ha itthon hívnál egy belföldi számot. Mindez szép és jó, de nem árt tudni, hogy vannak kivételek.

Az új, egységes roamingszabályozás ugyanúgy vonatkozik a feltöltőkártyás és az előfizetéssel rendelkező ügyfelekre. A flottások esetében a szolgáltató egyoldalúan nem módosíthatja a szerződést, így a kapcsolódó telefonszámok esetében egyesével vizsgálják meg az igényt. Az egységes mobiltelefonálási díjat tehát június 15-től vezetik be az Európai Unió országaiban. Néhány kivétel akad, amivel mindenképpen érdemes tisztában lenni.

Ha hosszabb ideje külföldön tartózkodsz, akkor mindenképpen az adott ország szolgáltatójától kell SIM-kártyát vásárolnod. Figyelik ugyanis a külföldi mobilozást, és ha 4 hónapnál hosszabb időn keresztül folyamatosan tartózkodsz külföldön, az már életvitelnek számít, így nem használhatod a magyar SIM-kártyádat.

Azt is nagyon fontos szem előtt tartani, hogy nem minden európai ország tagja az Európai Uniónak. Így például a szomszédos Szerbiába vagy Albániába telefonálni pontosan ugyanolyan költséges lesz június közepét követően is, mint azt megelőzően. Az Európán kívüli országok esetében pedig szintén ugyanez a helyzet, az ottani roamingért igencsak borsos árat, akár 1000 forint/percet is számlázhat a hazai szolgáltató – írja a Blikk.

Június közepétől eltörlik a roamingot, de van, amire figyelni kell
Június közepétől eltörlik a roamingot, de van, amire figyelni kell

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top