Utazás

Testkamerákat tesztelnek a MÁV kalauzain

A VDSZSZ Szolidaritás vasutas szakszervezet kezdeményezésére testkamerákat fognak tesztelni azokon a MÁV-alkalmazottakon, akik rendszeresen érintkeznek az utasokkal.

A kezdeményezés a dolgozók biztonságát szolgálná elsősorban. Vannak, akik viszont attól tartanak, hogy a munkáltató a dolgozókat akarja megfigyelni munkavégzés közben.

A szakszervezet német mintát követ a testkamerával. Azért érzik szükségét legalább a tesztüzemmódnak, mert a közelmúltban több támadást is elkövettek agresszív utasok MÁV-alkalmazottak, főleg jegykezelők ellen – a hivatalos statisztikák szerint évente 60-100 közötti alkalommal bántalmaznak jegyvizsgálókat Magyarországon.Tapasztalatok szerint a kamera elriasztja az esetleges elkövetőket a fizikai vagy szóbeli agressziótól.

A testkamera semmilyen személyiségi jogi problémát nem vet fel – mondta Halasi Zoltán, a VDSZSZ Szolidaritás elnöke. Vitás helyzetekben viszont fontos bizonyíték lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top