Utazás

Elveszítheti világörökségi rangját Kotor

Elveszítheti világörökségi besorolását Montenegró csodaszép városa, Kotor. A települést ellepték a turisták, emiatt egyre több épületet húznak fel, rontva a bámulatos városképet.

A település Montenegró leglátogatottabb városa, Az óriási érdeklődés miatt egyre több szálloda épül, a beruházások miatt a történelmi óváros szépsége lassan eltűnik. 

Az ENSZ Kulturális Szervezete 2017 végéig adott időt, hogy az Adriai-tenger öblében található városban visszafordítsák a folyamatot, vagyis megtegyenek mindent annak érdekében, hogy Kotor óvárosa az eredeti formájában maradjon fent.

Aleksandra Kapetanovic építész szerint új városrendezési tervet kell kidolgozniuk, ami a jelenlegi építkezések leállítását is jelenti. A helyi lapok úgy tudják, Montenegró kormánya májustól fél évre minden építkezést leállított, egyelőre új engedélyeket sem adnak ki.

Kotor 1979-ben került fel a világörökségi listára, azt követően, hogy a montenegrói partvidéket jelentős földrengés rázta meg. Akkor az óváros majdnem fele megsemmisült.

Elveszítheti világörökségi rangját Kotor
Elveszítheti világörökségi rangját Kotor

Az UNESCO 2014-ben már határozottan megtiltotta Kotorban az építkezéseket, később mégis enyhített a határozaton, és már csak javasolta a beruházások felügyeletét. Montenegró ugyanakkor nem tartotta be a javaslatokat, ezért a szervezet 2016-ban összeállított egy listát, amelyben részletezték, milyen lépéseket tegyen meg a város ahhoz, hogy továbbra is a világörökség része maradhasson.

A történelmi építmények mellett az UNESCO a természeti adottságok védelmét is elvárja a montenegrói vezetéstől, a Kotori-öböl ugyanis a szárazföldbe legmélyebben benyúló öblök egyike az Adriai-tengeren, fjordszerű alakja különleges látványosság.

A rengeteg turista miatt óriási mértékűek az építkezések Kotorban
A rengeteg turista miatt óriási mértékűek az építkezések Kotorban

Elveszítheti világörökségi rangját Kotor

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top