Utazás

Bécs eldugott gyöngyszemei, amelyeket látnod kell

Vannak Bécsben szinte unalomig ismert turistanevezetességek, és bizony rejtőznek még olyan látnivalók is, amelyekről nem is sejtjük, hogy léteznek. Aki szereti Bécset, vagy szeretné még jobban megismerni, vágjon bele cikkünk nyomán nyugodtan: akár a 20. század elejének világa, akár a modernebb csodák érdekelnek, nem fogsz csalódni!

Majolikaház

A magyar turisták számára talán kevésbé ismert, a Jugendstil mozgalom (nálunk: szecesszió) szellemiségében épült különlegesen szép, ötemeletes bérház a Wienzeile utca 40. szám alatt található. Tervezője, Otto Wagner osztrák építész kovácsoltvas és mázas kerámia (majolika) segítségével díszítette a külső falakat, amelyeken élénk rózsaszínben vagy türkizben pompázó, zöld indás virágmotívum fut körbe – látványába könnyen belefeledkezhetünk.

Fotó: Profimedia
Fotó: Profimedia

Orosz ortodox templom

A Szent Miklós orosz ortodox katedrális aranyozott hagymakupoláin akár Moszkvában is megcsillanhatna a napfény, ám ez a hamisítatlan darabka Oroszország Bécs egyik különlegessége, a Modena Parktól alig néhány percnyi sétára. Az épület szabadon látogatható, nemcsak az eredeti templombelsőben, de az alagsori kápolnában is körülnézhetünk.

Fotó: Profimedia
Fotó: Profimedia

Spittelau Viadukt

A különleges viadukt (szintén Otto Wagner tervezése) csak az egyik – bár központi – eleme a projektnek, amely a Duna-csatorna mentén lévő vízparti területek újragondolását tűzte ki célul, beleértve a forgalmas kerékpárutat, az első föld alatti és ma már használaton kívüli vasutat éppúgy, mint a metróhálózatot. Számos apartman, iroda és művészstúdió veszi körbe és szövi át a viadukt teljesen eredeti állapotában meghagyott szerkezetét (a viaduktra ráépült házak alapterülete 4000 négyzetméter, a végleges változat 1994 és 2005 között készült el).

Fotó: Profimedia
Fotó: Profimedia

Anker-óra

Pontban délben megszólal egy különleges zenélő óra harangjátéka, és ünnepélyes menetben elmasírozik az őket ámulva figyelő nézők előtt 12 méltóságteljes, Bécshez szorosan kötődő történelmi személyiség bábfigurája (többek között Mária Terézia, Joseph Haydn, Marcus Aurelius és Nagy Károly). Az 1914-ben készült szecessziós díszórát Franz von Matsch festő és egyben szobrász tervezte. Ha nem érünk rá délben, és kevesebbel is beérjük, akkor minden egész órában találkozhatunk az egyik figurával a Hoher Markt 10–11. előtt (az Anker Biztosítótársaság egykori két épületét összekötő átjárót díszíti).

Fotó: Profimedia
Fotó: Profimedia

Flakturm – Náci Tornyok

A múlt század negyvenes éveiben Bécs légvédelmének biztosítására épült meg hat óriási betontorony, amelyeket Friedrich Tamms tervezett bombabiztosra. Hadifoglyok emelték a 3 és fél méter vastag falakat, amelyek 30 ezer civil számára nyújtottak menedéket. A lakóházak közelsége miatt nem tudják felrobbantani ezeket a monstrumokat, a többi megoldás pedig annyira munka- és pénzigényes lenne, hogy lemondtak róla. Az egyik toronyban az Iparművészeti Múzeum raktárát helyezték el, a másikban, a Tenger Házában a gyerekek nagy örömére sok-sok tengeri állat talált otthonra. A többit sajnos eddig még nem sikerült hasznosítani.

Fotó: Profimedia
Fotó: Profimedia

Szent Rupert temploma

Bécs legrégebbi temploma egy régi római őrtorony helyén épült 740 körül. A román stílusú templom, melyet vadszőlő fut körbe, a zsidó negyedben található egy kis magaslaton, a  Schwedenplatz közelében. Egészen a 12. századig a sóbányászok és sószállító hajósok védőszentjének, Salzburg egykori püspökének szentelt épület volt Bécs főtemploma. Érdemes megtekinteni a gyönyörű, festett üvegablakokat, az 1280-ból származó harangokat, valamint Mária és a Kis Jézus gótikus szobrát, melyhez bármilyen nagy baj és bánat esetén évszázadokon zarándokoltak el a bécsiek.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Karlsplatz – Otto Wagner Pavilon

Az egyik leginkább fényképezett látványosság Bécsben érdekes módon egy valamikori metróbejárat épülete – ez az Otto Wagner által tervezett szecessziós pavilon, amelyet a Karlsplatzon találunk. Az állomás 1899-ben Akademiestraßeként nyitotta meg kapuit. Amikor a Stadtbahn-vonalat 1981-ben U-Bahnra alakították át, az eredeti állomást lebontották. Azonban a nyilvános felháborodás eredményeként úgy döntöttek, hogy megtartják az állomásépületeket. Mindkét épületet szétszerelték, felújították, majd az U-Bahn építése után két méterrel magasabban álltak az eredeti helyüknél. Az egyik épületet most a Bécsi Múzeum kiállítótereként használják, U-Bahn-bejárattal hátul; a másik pedig kávézó.

Fotó: Profimedia
Fotó: Profimedia

A Közgazdasági Egyetem modern könyvtára

A kortárs építészet egyik nemzetközi szinten elismert alakja, az iraki Zaha Hadid (nemrég hunyt el, az egyetlen nő volt, aki valaha átvehette az építészeti Nobel-díjként ismert Pritzker-díjat) tervezte több neves építész közreműködésével Bécs egyik legszebb modern épületét, a Wirtschafts Universität Wien új könyvtárát és tanulóközpontját, amely több mint 90 ezer négyzetméter alapterületű. A főépület különböző szintjeinek nagy és kisebb tereit galériák, hidak és teraszok kötik össze, a könyvtári könyvek 22 ezer folyómétert tesznek ki, és az egész komplexum éjjel-nappal nyitva tart. Eddig két filmet forgattak itt (Deus ex Machina, 3096 nap), és további filmfelvételek is várhatóak.

Fotó: Profimedia
Fotó: Profimedia

Gasometer – egykori gázgyárból bevásárlóközpont

Bármit mondhatunk a bécsiekről, de a leleményességüket nem vitathatjuk. Európa egykori legnagyobb gázgyárából (47 millió tégla kellett hozzá!) üzleti és kulturális centrumot álmodtak meg irodákkal, lakásokkal és üzletekkel, gyorséttermekkel és multiplex mozival. A négy óriási gáztartályt összekapcsolták, és 2001 májusában fel is avatták (még egy James Bond-filmet is forgattak itt). Ma az osztrák főváros egyik nem mindennapi látványossága, érdemes körülnézni benne!

Fotó: Profimedia
Fotó: Profimedia

A Szecesszió Háza

Ha már szecesszióval kezdtük, fejezzük is be ezzel a látványos stílusirányzattal! Az osztrák művészeti élet egyik kiemelkedő képviselője, Joseph Maria Olbrich tervei alapján készült (1897 és 1898 között) a kortárs művészet kiállítóterme, amely a  Friedrichstraße 12. alatt található. Az aranyló kupolával fedett épületben láthatjuk Gustav Klimt világszerte nevezetes Beethoven-frízét (1902) és évente legalább 20 kortárs kiállítást. (Belépő: www.oeticket.com).

Fotó: Profimedia
Fotó: Profimedia

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top