Utazás

Albínó orángutánt találtak Borneón – fotó

Kiszabadították a hatóságok azt az albínó orangutánt, amelyet csütörtökön ejtettek fogságba a borneói falu lakói.

Egy fehér bundájú, kék szemű, ötéves nőstény orangutánt szabadítottak ki az indonéz hatóságok egy eldugott kis borneói faluból, és bízták állatvédők gondjaira. A mentőakciót az után hajtották végre, hogy híre ment, albínó orangutánt ejtettek foglyul a falusiak Kapuas Hulu körzetben.

A ritka főemlőst kétnapnyi fogság után szabadították ki egy ketrecből, orra körül megszáradt vérfoltok voltak láthatók. Az állatvédők szerint az orangután az elfogása közben sérülhetett meg, bizonyára szembeszállt támadóival. 

“Egy orangután önmagában is ritka, egy albínó orangután pedig még annál is ritkább” – hangoztatta a Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF), a szokatlan felfedezést kedden bejelentve. A természetvédelmi szervezet közölte, hogy fennállásának 25 éve alatt még sosem találkoztak fehér orangutánnal. Ázsia egyetlen nagytestű főemlősének szőre általában barnás-vöröses, szeme pedig sötét. 

Az albínó főemlőst a BOSF Nyaru Menteng-i rehabilitációs központjába szállították, ahol csaknem 500 majomról gondoskodnak. Az aktivisták szerint jó esély van arra, hogy a fehér orangutánt nemsokára visszaengedhetik a vadonba. 

Jelenleg 100 ezer orangután élhet Borneón, míg 1973-ban 290 ezer példány élt a szigeten. Az orangutánt kihalás fenyegette fajként tartja nyilván a Természetvédelmi Világalap (WWF). 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top