Utazás

Gigantikus napkitörésről készítettek bámulatos videót

Gigantikus napkitörést észlelt a NASA. A jelenséget 20 órán át figyelhették meg, a tudósok szerint egy ilyen mértékű napkitörés a Földre is komoly veszélyt jelenthet.

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal, a NASA szerint a jelenséget már többször megfigyelték, ugyanakkor ez az utóbbi az elmúlt évek leghosszabb és legtisztább napkitörése volt.

A videón is látható táncoló fények valójában a mágneses mező határán forgó feltöltött részecskék. A tudósok a különleges eseményt 20 órán át figyelték meg. A NASA szakemberei úgy gondolják, egy ilyen mértékű napkitörés már a Földre is hatást gyakorolhat.

A tudósok úgy számoltak, a napszél hétfőre virradóra érheti el a Földet, ennek következtében mágneses vihar is kialakulhatott volna. A Föld mágneses mezeje és az atmoszféra ugyan a napszél nagyobb részét felfogja, de még így is érzékelhető a Földön. A napszél áramkimaradással járhat együtt, ahogyan jelentős károkat okozhatott volna a navigációs rendszerekben is – tudta meg a Blikk.

Íme a napkitörésről készült káprázatos videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top