Utazás

5 célpont húsvéti utazáshoz

Húsvétkor általában gyönyörű az idő, érdemes ilyenkor elrepülni, vagy vonatra szállni, esetleg autóba ülni, és elutazni pár napra. Külföld, belföld, bármi jó lehet. Még egy síelés is belefér.

Például Barcelona

Talán a legvonzóbb spanyol nagyváros, bár nyilván vetekszik Madriddal. A fővároshoz képest előnye, hogy tengerparton helyezkedik el, a tavaszi szél pedig konstans hozza fel a sós víz illatát, ahogy a Placa de Catalunya felől a Ramblán lesétálunk a partra. Innen nincs messze a Barcelonata, ahol lehet lábat áztatni, és a kikötői ár töredékéért klasszisokkal jobbat enni, mint a hajók között.
Ha már Barcelonában jársz, ne hagyd ki a Tibidabót, ami 512 méterrel emelkedik a város fölé. Ott van az ország legrégebbi vidámparkja a maga ősrégi óriáskerekével. Lefelé menet útba esik a Güell park, amit akkor is megnézel újra, ha már amúgy jártál ott. 
Húsvétkor egyébként ilyen látványos utcai ünnepségek vannak Barcelonában

Például síelés

2000 méter alatt a legtöbb sípálya ilyenkor már zárva, de Budapesttől például 420 kilométerre fekszik az ausztriai Hochkar, ami speciális mikroklímájának köszönhetően néha májusig is kihúzza nyitva. Ennél biztosabbra a gleccserpályákon mehetsz, vagy Ausztrián túl, például Svájcban és Franciaországban, ahol ilyenkor még bőven tart a szezon. A Les 3 Vallées pályarendszerét decemberben mi is megjártunk, itt 600 kilométernyi gondozott lejtőből válogathatsz, és az út egész rövid, ha Lyonig repülővel mész. 

5 célpont húsvéti utazáshoz

Például az Őrség

Az Őrség bármilyen évszakban lenyűgöző, de amikor zöldül az erdő, akkor szebb, mint bármikor. Mivel nagy szintkülönbségek nincsenek, 4 évesnél idősebb gyerekkel simán lehet akár hosszabb kirándulásokat is vállalni; megpihenni, enni pedig nagyjából az összes csárdában érdemes, mert általában jó a konyha. A legnyugisabb szállásokat Őriszentpéter Galambszer “negyedében” találni. Tanyasi világ ez, az erdő mellett, általában apró házakat adnak ki 4-6-8 főre. Az Őrség legtöbb falva készül a húsvétra, két kirándulás közt belecsúszhatsz egy ünnepi felvonulásba, vagy nézheted, ahogy a helybéli férfiak locsolni indulnak – ne lepődj meg, ha te is kapsz egy adag szódát (vagy kölnit) a nyakadba. 
A szervezett programok közt érdemes idén ellátogatni a Pityerszeri Húsvétváróra (április 15.), ahol a gyerekeknek lesz tojáskeresés és kemencés kalácssütés, a felnőttek pedig megnézhetik, hogy készül a régió egyik legfontosabb “exportterméke”, a tökmagolaj. 

Például a Millstatti-tó

Budapesttől alig több, mint 500 kilométer Karintia egyik legszebb, és kényelmesen körbebiciklizhető tava. Körbebiciklizhető? Igen, és csak az északi parton kell megküzdeni egy enyhén meredek emelkedővel, de egy edzett szülőnek ez még egy kisgyerekkel a gyerekülésben is menni fog. 
A tavat hatalmas hegyek veszik körbe, ezek közül a Goldeckre visz egy felvonó, aminek a fenti állomásától alig fél óra alatt érsz a csúcsra, ahonnan egész a Dolomitokig ellátni. Na persze, ha a hegymászás nem jön szóba, lehet csatlakozni a tó körüli falvak bármelyik húsvéti programjához. A gyerekrendezvényeken túllépve még érdemes megnézni a millstatti kápolnát is, ezt április 17-én délután 1 órától nyitják meg. A szállások közt érdemes olyanra voksolni, ahol adnak Millstattersee All Inclusive kártyát, ami számtalan kedvezményre jogosít. Például ingyen be lehet menni vele a spittali élményfürdőbe.

5 célpont húsvéti utazáshoz

Például a Vatikán

Olaszország fővárosában, Rómában található a Vatikán. Több százezer ember érkezik ilyenkor oda, hogy meghallgassa a pápa beszédét. A Vatikáni rádió írása szerint a következő a húsvéti program a katolikus egyház “fővárosában”: Április 13-án, Nagycsütörtökön délelőtt fél 10-kor Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában krizma szentelő szentmisét mutat be. Délután a korábbi évekhez hasonlóan egy lelkipásztori szempontból sajátos helyszínt választ majd a Coena Domini mise bemutatására, amelyről később adnak közre információt.
Április 14-én, Nagypénteken a Szent Péter bazilikában délután 5 órakor a pápa vezeti az igeliturgiát, elvégzi a kereszthódolat és a szentáldozás szertartását. Este negyed 10-től a Colosseumnál vezet keresztúti ájtatosságot.
Április 15-én, Nagyszombaton este fél 9-kor Ferenc pápa vezeti a húsvéti vigília szertartását.
Április 16-án, Húsvétvasárnap délelőtt 10 órakor Ferenc pápa szentmisét mutat be a Szent Péter téren, majd délben a bazilika központi erkélyéről “Urbi et Orbi” áldását adja Róma városára és a földkerekségre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top