Utazás

Trump új utazási tilalmát is támadhatják a bíróságon

Újabb beutazási tilalomról szóló elnöki rendeletet írt alá, miután az első változatot elkaszálták az amerikai bíróságok. A mostani, átfogalmazott verzió sem úszhatja meg a pereket.

Az USA 45. elnöke még februárban írta alá azt a rendeletet, amely hét, többségében muszlim lakosú ország polgárai számára tiltotta meg az Egyesült Államok területére való belépést. A rendelkezés port kavart, főleg mivel mindenféle előkészület nélkül azonnal bevezették, így azok sem léphettek az USA területére, akik a rendelet aláírásakor a levegőben lévő repülőn ültek. De fennakadt a határőrségen nyolcvan évnél idősebb tolószékes házaspár, illetve az amerikai profi kosárlabdaliga, az NBA egyik játékosa is.

A rendeletet rengetegen támadták, míg végül egy szövetségi bíró fel nem függesztette annak végrehajtását. Emiatt Trump csapatának újra kellett fogalmaznia a rendeletet, hogy azt életbe lehessen léptetni.

Beszédes tény, hogy az új rendelet módosításait nem is az elnök, hanem Rex Tillerson külügyminiszter jelentette be. Ezzel feltehetőleg Donald Trumpot akarták védeni a sajtó támadásaitól, főleg mivel az amerikai elnöknek jelenleg éppen azokra a kérdésekre kellene felelnie, hogy mi alapján állítja, hogy elődje, a demokrata Barack Obama elrendelte a Trump Tower lehallgatását. Trump a Twitteren állt elő a nagy port kavart bejelentéssel, ám állításait azóta sem támasztotta alá tényekkel. Az amerikai alkotmányos berendezkedés értelmében Obamának semmiféle törvény adta lehetősége nem lett volna arra, hogy ilyen lehallgatást elrendeljen.

Donald Trump a USS Gerald R. Ford repülőgép-anyahajó fedélzetén
Donald Trump a USS Gerald R. Ford repülőgép-anyahajó fedélzetén

Rex Tillerson az új elnöki rendeletről elmondta, hogy a tiltás három hónapra szól majd, azonban a korábbi, hét országot felsoroló listáról lekerült az USA közel-keleti szövetségese, Irak. A külügyminiszter szerint a két ország külügyi szakértői megbizonyosodtak róla, hogy Irakban rövidesen bevezetik a szükséges biztonsági ellenőrzéseket.

A mostani rendeletben jóval konkrétabban indokolják a lehetséges terrorfenyegetést, illetve lehetővé teszik, hogy a meglévő vízumot vagy zöldkártyát felmutatók beutazhassanak az USA területére. A korlátozás most Iránt, Jement, Líbiát, Szíriát, Szomáliát és Szudánt érinti, az állampolgárok pedig egyéni elbírálási rendszerben mentességet kérhetnek.

Az új rendelkezés a korlátozás mellett négy hónapra felfüggeszti az amerikai menekültprogramot, és több mint felével csökkenti az Obama-kabinet által bevezetett 110 000 fős éves menekültkvótát. Az USA mostantól évente csak 50 000 menekült befogadását tervezi.

Az amerikai ellenzék és a jogi szakértők szerint Trump rendelete továbbra is iszlámellenes. A tiltakozók felhívták a figyelmet, hogy 2001. szeptember 11. óta nem történt olyan terrorcselekmény az USA területén, amelyhez az érintett országok polgárai közül bárkinek köze lett volna.
New York állam igazságügy-minisztere már most jelezte, hogy alaposan átnézi az új rendeletet, és ha problémásnak találja, bíróság elé fogja vinni azt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top