Utazás

Szigorodik az uniós határvédelem, mindenkit ellenőriznek

Új terrorellenes intézkedésekkel és fokozott határellenőrzéssel igyekszik megállítani az Európai Parlament a külföldi harcosokat és a magányos elkövetőket.

Olyan új terrorellenes szabályokat fogadott el strasbourgi plenáris ülésén az Európai Parlament, amelyek már a terrorcselekmények előkészületét is büntetnék. Ezzel elsősorban az Irakból és Szíriából visszaérkező külföldi harcosok és az önálló támadásokra készülő terroristák jelentette veszélyt csökkentenék.

A jövőben olyan tevékenységeket is büntetni lehet, mint a külföldi terrorista csoporthoz történő kiutazás és visszatérés, a toborzás, a kiképzés vagy a kiképzésben történő részvétel, a terrorizmus népszerűsítése és pénzügyi támogatása. Az ilyen cselekményekért akár 15 év szabadságvesztés is kiszabható lesz. A fokozott határellenőrzést az uniós parlament képviselői javasolták.

A csütörtökön elfogadott jogszabály értelmében az Európai Unióba beutazó vagy az uniót elhagyó minden uniós és nem uniós polgár adatait végig kell futtatni a Schengeni Információs Rendszeren és más releváns adatbázisokon, hogy az illető okmányai nem vesztek-e el vagy nem lopták-e el azokat. Az uniós tanáccsal kötött decemberi megállapodás értelmében a tagállamoknak azt is meg kell vizsgálniuk, hogy az utazó nem jelent-e veszélyt a tagországok biztonságára.

Amennyiben a fokozott ellenőrzés nagyon lelassítaná a határforgalmat, a tagállamok dönthetnek úgy, hogy célzott ellenőrzésekre térnek át, amennyiben a kockázatelemzés azt mutatja, hogy ezzel nem nő a fenyegetettség. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top