Utazás

Budapest és Pusztaszabolcs között beköszöntött a jövő

Most még csak tesztüzemben használható az e-személyi igazolványra töltött vasúti bérlet, ám ha beválik, akkor azt más vonalakra is kiterjesztik. Az újítás jelenleg csak Budapest-Pusztaszabolcs vonalon működik, kísérleti jelleggel.

Az e-személyi igazolványt már mi is bemutattuk, számos funkciója közül az egyik az, hogy személyes adatainkon túl akár utazási bérleteket is tárolhat. Ezt használja ki a MÁV-Start Zrt. kísérleti szolgáltatása, amit a napokban vezettek be a Budapest-Pusztaszabolcs vonalon

MTI Fotó: Máthé Zoltán
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Három állomáson, a Déli-pályaudvaron, Pusztaszabolcson és Százhalombattán vásárolhatnak e-bérletet az utazók, a bérletinformációkat a személyi igazolványok chipje tárolja, így az utasok az e-személyivel igazolhatják a vásárlást, de a bérlet offline módon is biztonságosan ellenőrizhető. A MÁV az e-személyire vásárolt bérletek árából 3%-os kedvezményt ad, akárcsak az otthon vásárolt és kinyomtatott jegyek után. 

MTI Fotó: Máthé Zoltán
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Amennyiben sikeres lesz az új rendszer, a szolgáltatást más vonalakra is kiterjeszti a MÁV-Start Zrt., és további informatikai fejlesztéseket is bevezetnek majd.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top