Utazás

Kétmillió dollárt fizettek két és fél centi hó eltakarításáért

New Yorkban sokba kerül a hókotrás, főleg akkor, ha csak kevés hó esik.

New York főszámvevője közölt dermesztő adatokat a hóeltakarításról. Scott M. Stringer szerint csaknem kétmillió dollárba kerül egy hüvelyknyi, azaz 2,54 centiméternyi hó eltakarítása a városban.

A főszámvevő pénteki Twitter-bejegyzésében fejtette ki, hogy 2003 és 2014 között a városban 663,2 millió dollárt költöttek hóeltakarításra, vagyis átlagosan 1 994 555 dollárba (580 millió forint) került 2,54 centiméternyi hó eltávolítása.
    
Múlt csütörtökön heves hóvihar tombolt New Yorkban. A 12 órán tartó havazás során bizonyos helyeket 25-35 centiméternyi hó lepett be. Stringer szerint a takarítás 19,9-27,9 millió dollárjába fog kerülni a városnak.

Kétmillió dollárt fizettek két és fél centi hó eltakarításáért

A jég és a hó eltakarításának éves költsége folyamatosan csökken a 2014-es költségvetési év óta, amikor a költségek rekordot jelentő 130,6 millió dollárra rúgtak.

Amikor a kevesebb hó több

A főszámvevő szerint a havazás szempontjából enyhe telek általánosságban véve sokkal kevésbé gazdaságosak a város számára, mert a hó mennyiségétől függetlenül ugyanúgy fel kell készülni az eltakarítására. 

“Centiméterenkénti lebontásban jóval drágább, ha csak kevés hóval van dolgunk, mert ugyanazok a kiinduló költségek és a fix kiadások. Ilyenkor ugyanúgy bevetjük a hóekéket és a sót” – mondta Stringer.

Hüvelykenként 4,4 millió dollár

A 2003-as költségvetési évben 140 centiméternyi hó hullott, amelynek eltakarítása 2,5 centiméterenként 740 ezer dollárba került. A 2012-es költségvetési évben 17 centiméter hó esett, ennek eltakarítása 4,4 millió dollárba került hüvelykenként.
    
Egy bizonyos ponton túl azonban a több hó több kiadást is jelent centimétereként. Stringer szerint a hóeltakarítás akkor a legköltséghatékonyabb, ha 61–142 centiméter hó hullik a városra egy téli szezonban. Mint hozzátette, egy-egy váratlan hóvihar tovább növeli a kiadásokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top