Utazás

Bemutatjuk Magyarország középkori építészetének egyik legszebb alkotását – a lébényi templom

Hazánk területén elenyésző számban maradt fenn viszonylagos épségben középkorból származó épület. A tatárjárás és a másfél évszázados török uralom alatt elpusztultak a legerősebb, legszebb várak, egyházi épületek és lakóházak. Azonban a lébényi Szent Jakab-templom ma is lenyűgöző.

A Győrtől mindössze 20 kilométerre található Lébény román stílusban épült, eredetileg szerzetesi temploma a romokban heverő zsámbéki és a híres jáki templom testvére, amelyet Szent Jakab apostolról neveztek el. A budapesti 0 kilométerkőtől induló zarándokút az El Camino magyarországi szakasza, melynek fontos állomása Lébény, ahol látogatóközpont és zarándokszállás is várja Szent Jakab vándorait.

A legenda szerint nem volt miből megépíteni a templomot, hiszen messze földről kellett volna hozatni az építőanyagot. A legjámborabb, legöregebb szerzetes azonban egy hatalmas birkanyájjal tért egyik nap haza, s az egész éjszakai virrasztás és imádkozás után a szerzetesek és a hívők megdöbbenve látták, hogy a bárányok kővé váltak, s így aztán létrejöhetett a szép, büszke templom.

A román kori építészet gyönyörű alkotása már 1206-ban megépült (majdnem fél évszázaddal korábban, mint a jáki Szent György-templom). Eredetileg itt építettek monostort is a bencés szerzetesek, akik a sorozatos török támadások következményeképp hagyták el Lébényt, és költöztek át Pannonhalmára. Később az épületek a jezsuiták birtokába kerültek, akik idős vagy betegségből lábadozó társaikat helyezték el itt.

Bemutatjuk Magyarország középkori építészetének egyik legszebb alkotását - a lébényi templom

Forrás: wikipédia

Ma is lenyűgöző, időtlen szépséget áraszt a lebényi templom épülete. Nem nehéz elképzelni, milyen áhítatot kelthetett ez a nemes egyszerűség a középkor egyszerű emberének lelkében, mennyire közel érezhette magát itt Istenhez fohásza közben, és mennyire bízhatott a vastag falak védelmező erejében. Ha körbesétáljuk, magunk is rábukkanhatunk a kváderköveken az egykori építők bevésett jeleire, akik nyomot szerettek volna maguk után hagyni. Mert az ember – akármilyen alázatos szívvel is építi Isten hajlékát – alkotására, munkájára is büszkén tekint.

Az épület két kapuzata – amit gazdagon díszítettek korabeli motívumokkal – és a templombelső látványa maradandó élményt nyújt a látogatónak. Jó döntés volt, hogy nem alakították át barokk stílusban a berendezést, hanem igyekeztek a román korhoz illő, azzal harmonikus oltárt és szószéket (csodálatos mestermunka, elképesztő aprólékos mívesség jellemzi, bár csak a 19. században készült), valamint színes üvegablakokat ide helyezni. Megcsodálhatjuk ugyanakkor a díszesen faragott oszlopfőket és az eredeti keresztboltozatokat, amelyek 800 éve hirdetik az adományozók gazdagságát és az építők kiváló munkáját.

Ha szeretnénk kiszakadni egy kis időre a napi hajszából, és egy kevés lelki elmélyülésre, áldott békességre és csöndre vágyunk, látogassunk el Lébénybe, és leljünk nyugalomra a templom falai között! Ahogyan ígérik, nem távozunk üres kézzel: a szemünket gyönyörködtető szépségek maradandó élménye mellé magunkkal vihetünk egy cédulát is, melyen útravaló gondolatot találunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top