Utazás

Magasan a legjobbak – a világ legkülönlegesebb felhőkarcolói

Manapság már nem lepődünk meg, ha utazásaink során belebotlunk egy-egy felhőkarcolóba, hiszen világszerte lépten-nyomon épülnek monumentális épületek. Egy-egy gigantikus torony azonban még ezek között is egyedülállónak számít.

Panelház méretű volt az első felhőkarcoló

A világ első felhőkarcolója a Home Insurance Building névre hallgató épület volt, amelyet 1884-ben, Chicagóban építettek. Ez az építmény még messze elmaradt a mai több tíz- vagy akár százemeletes tornyoktól, hiszen csupán 10 emelettel és 42 méteres magassággal büszkélkedhetett, 5 éven át mégis a világ legmagasabb épülete volt. 1931-ben ugyan lebontották, de világszerte fellobbantotta a felhőkarcoló-építési lázat. Ettől kezdve ugyanis sorra húzzák fel a magasabbnál magasabb épületeket.

Magasan a legjobbak - A világ legkülönlegesebb felhőkarcolói

Száguldó lifttel üzemel a világ legmagasabb felhőkarcolója

A Dubajban álló Burj Khalifa a maga 828 méteres magasságával a világ legmagasabb felhőkarcolója. A 2010-ben átadott belvárosi tornyot 6 éven át építették, és extravagáns eleganciát képvisel. A 160 emeletből 63 az értékesítés megkezdését követő 8 órában azonnal tulajdonosra talált. Ez azt jelenti, hogy 700 privát apartmant sikerült eladni, alig néhány óra alatt. Nem is csoda, hiszen az épületben a többi közt hotel, étterem, szórakozóhelyek, uszoda, kilátó, sőt még egy mecset is helyet kapott, a torony mellett pedig rekordméretű szökőkútrendszer üzemel. A felhőkarcoló egyébként a világ leggyorsabb liftjével is büszkélkedhet: 64 km/h-val képes száguldani.

Magasan a legjobbak - A világ legkülönlegesebb felhőkarcolói

19 nap alatt készült el a kínai felhőkarcoló

Rekordidő alatt húzták fel a Broad Sustainable Building névre hallgató felhőkarcolót Kínában. A Csangsa városban álló, 57 emeletes épület mindössze 19 nap alatt készült el. A munkások naponta három emeletet raktak egymásra, előre gyártott elemekből. A monumentális épületben 800 lakást és 4000 fős irodahelyiséget alakítottak ki. A kínai építőipari cég egyébként már előző munkáival is megdöbbentette a világot, ugyanis 2010-ben csupán 48 óra alatt épített fel egy 15 emeletes szállodát.

Magasan a legjobbak - A világ legkülönlegesebb felhőkarcolói

Örökzöld torony épül Svájcban

Stefano Boeri lélegzetelállító, vagy inkább lélegzetet segítő felhőkarcoló építésébe vágott bele. Az olasz építész ugyanis nemcsak a különleges épületek, hanem a természet szerelmese is, ezért a kettőt ötvözi a munkáiban. Az általa megálmodott örökzöld felhőkarcoló 35 emelettel, 117 méterrel áll majd a svájci Lausanne városában. A toronyházat növények borítják majd, a homlokzaton 100 fa és 6000 bokor lesz elültetve, s ezzel nemcsak csodás látványt varázsol majd az építész, hanem csökkenti a környezetszennyezést is. Boeri egyébként már épített hasonló, kisebb örökzöld épületet Milánóban. Az ott látható Bosco Verticale, azaz Függőleges erdő névre hallgató, két tornyú házra 730 fát telepített.

Magasan a legjobbak - A világ legkülönlegesebb felhőkarcolói

Kétszáz méter magasban épített híd köti össze az ikertornyokat

A Kuala Lumpurban található ikertorony, a Petronas Towers évekig birtokolta a világ legmagasabb épületkomplexuma címet a maga 400 méteres magasságával. A malajziai tornyok irodaházként üzemelnek, de található itt bevásárlóközpont, koncertterem, múzeum és számos étterem is. A felhőkarcolók különlegessége, hogy a két épületet egy kétszintes, 60 méter hosszú híd köti össze közel 200 méteres magasságban. Az ikertornyok egyébként nemcsak hatalmas turistalátványosságnak számítanak, hanem számos mozifilmet is forgattak már itt, többek között a Briliáns csapdát Sean Connery és Catherine Zeta-Jones főszereplésével.

Magasan a legjobbak - A világ legkülönlegesebb felhőkarcolói

Luxus épületkomplexum “végtelen” medencével

A szingapúri Marina Bay Sands nemcsak Ázsia legkülönlegesebb hotelja, hanem a világ leghatalmasabb épületkomplexumainak egyike is. A három, egymással összekötött, 55 emeletes torony a valaha felépített legdrágább hotel, hiszen 5 milliárd dollárba került a megvalósítása. A gigaépületben több, mint 2500 hotelszoba, luxuséttermek, színház- és bálterem, kaszinó, bevásárlóközpont és múzeum is található. Az épületben egyedülállóan extrém, hajót megformáló úszómedence is van, amelyet a három épület tetején, 200 méter magasan alakítottak ki. A “végtelen medencében” az ember úgy érezheti magát, mintha a levegőben fürdene.

Magasan a legjobbak - A világ legkülönlegesebb felhőkarcolói

Saját világrekordját dönti meg Dubai

Bár most is Dubaj büszkélkedhet a világ legmagasabb felhőkarcolójával, az Egyesült Arab Emírségek ezt is túl akarja szárnyalni. Már el is kezdték építeni a Tower nevű épületet, ha elkészül, nagyjából egy kilométeres magasságban áll majd a város közepén, azaz legalább 200 méterrel lesz magasabb, mint a jelenlegi csúcstartó Burj Khalifa. A monumentális épület 2020-ra, a dubaji világkiállításra készül el egymilliárd dollárból. A tervezők az épület pontos méretét csak akkor hozzák nyilvánosságra, amikor már elkészült, nehogy addig mások nagyobbat építhessenek. A torony egyébként nem hagyományos felhőkarcoló lesz, hanem kábelekkel támasztják ki, és a nagy része turistalétesítményeknek ad majd helyet.

Magasan a legjobbak - A világ legkülönlegesebb felhőkarcolói

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top