Utazás

Gépekre cserélik az ausztrál határőröket

Drasztikus lépést tervez Ausztrália a nemzetközi repterein. Az ausztrál kormány elképzelése szerint a határőrök szerepét gépek veszik majd át, útlevélvizsgálat helyett ujjlenyomatuk és íriszük alapján azonosítják majd az embereket. A tesztüzemet már idén elkezdik Canberra repülőterén.

Olyan technológiára cserélik a közeljövőben a jelenlegi repülőtereken lévő biztonsági rendszereket, amelyek teljesen automatikusan működnek majd. Az Ausztráliába érkezőknek nem kell majd formanyomtatványokat kitölteniük, útlevelet bemutatniuk, mert a rendszer biometrikus adataik alapján – ujjlenyomat, íriszkép – ismeri fel az utasokat. Az ausztrál kormány törekvése, hogy 2020-ra már a beutazók 90 százalékát az automatikus rendszer ellenőrizze. Az éles teszt idén júniusban indul a főváros, Canberra repülőterén.

Ausztráliában néhány repülőtéren jelenleg is működnek úgynevezett SmartGate rendszerek, amelyeken az útleveleket elektronikusan be lehet szkennelni, ám ezeket a lassan tízéves eszközöket 2020-ban nyugdíjazzák.

Sydney Morning Herald

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top