Utazás

Szökjünk el Madridba, fillérekből

Amennyiben valaki nem élvezi az itthoni gyönyörű időjárást, és menne valamerre, annak jó szívvel tudjuk ajánlani a spanyol fővárost. Madridba utazni azért jó ötlet, mert ilyenkor a repjegy nem drága, nincs ilyen hideg jelenleg, mint itthon, és szuper város. A közlekedés egyszerű, az ételek fenomenálisak, kulturális szempontból kihagyhatatlan, és nem utolsósorban egy hihetetlenül izgalmas, változatos, vidám hangulatú város.

Madrid Spanyolország mértani középpontján fekszik, valamint Európa egyik legmagasabban fekvő városa. 1606-ban lett főváros II. Fülöp döntésének köszönhetően, Toledót felváltva. Mára gazdasági és kulturális központtá vált, több mint 3 millió lakosával pedig az egyik legnépesebb város az Európai Unión belül, és az egyik legfontosabb közlekedési csomópont. A tömegközlekedés borzasztóan egyszerű, de a belváros gyalog is könnyen bejárható. Felsorolunk öt nyomós érvet, miért érdemes azonnal csomagolnod!

1. Ahol tátva marad a szánk – Múzeumok, galériák, világhírű alkotások

Madrid művészeti kínálata, múzeumai és az itteni galériák tömkelege igazi világszám. A legfontosabbak az Aranyháromszögnek nevezett művészeti negyedben találhatóak: a Prado, amely a világ egyik legnagyobb képtára; a Reina Sofia és a Thyssen-Bornemisza múzeum. A múzeumok kiállításai még azok számára is lenyűgözőek lesznek, akik egyáltalán nem érdeklődnek a szépművészetek iránt. A Pradóban kihagyhatatlan a spanyol festészet legnagyobbjának, Velázqueznek Az udvarhölgyek elnevezésű titokzatos festménye, de Goya hátborzongató “fekete festményeit” sem felejti el az ember. Madridi látogatásunk egyik csúcspontja lehet a Reina Sofiában található Guernica, amit Picasso a spanyol polgárháborúra reflektálva festett. Egy egész falat elfoglaló, közel 7,8 méter széles és 3,5 méter magas műalkotásról van szó, ami előtt állni katartikus élmény. A Thyssenbe leginkább a 19. és 20. századi művészetért érdemes elmenni, ahol például Monet, Van Gogh, Matisse, Kandinszkij művei sorakoznak.

Megnézem
Összes kép (1)

 

2. Amit egyszerűen imádni fogsz – Madrid színes városrészei  

Madrid városrészei különböző hangulatúak, olyan, mintha mindig egy más világba csöppennénk, ahogy a belvárosi negyedekben sétálunk. A Plaza de Lavapiés környéke Madrid multikulturális központja: marokkói, kínai, kolumbiai, szenegáli bevándorlók élnek itt, és a spanyol fiatalok underground helyei is ebben a városrészben vannak. Malasaña leginkább trendi pubjairól, kézműves étkezdéiről, magas kultúrát képviselő helyeiről ismert, az egyik leginkább életteli negyed. Személyes kedvenc a La Latina környéke, ami tele van régiségboltokkal, olcsó hangulatos étkezdékkel, és itt találjuk meg a város legnagyobb bolhapiacát is. Madrid elegánsabb, előkelő arcát láthatjuk, ha végigmegyünk a Gran Víán, ami a legfőbb bevásárlóutca. Szintén a belváros szívében gyönyörködhetünk a város építészeti remekeiben: grandiózus barokk és késő rokokó épületek, mesterien részletezett épülethomlokzatok, impozáns terek, kovácsoltvas franciaerkélyek, díszes kapuzatok, kerámia utcanévtáblák és kacskaringós kis utcák teszik a fővárost igazán varázslatossá.

Megnézem
Összes kép (1)

 

3. Ami kötelező, mégsem unalmas – Főbb látnivalók

A negyedekben való csavargás után Madrid gyönyörűen karbantartott parkjait ajánljuk pihenésre. A Retiro Park az egyik legnagyobb, ahol csónakázni is lehet, valamint ebben a parkban található a ma már üres, de lenyűgöző üvegszerkezetű Kristálypalota is. A park egyik bejáratánál nézhetjük meg az Alcalát, amit eredetileg a város kapujaként építettek a 18. század végén. Fél órára van innen, az egyik legfőbb látványosság az 1755-ben épült Királyi Palota, ahol közel félszáz volt királyi lakosztályt tekinthetnek meg a látogatók. Nem messze a palotától áll a Templo de Debod, amit az egyiptomi kormány adományozott Spanyolországnak. Az asszuáni-gát építésekor ugyanis számos egyiptomi történelmi emlék veszélybe került, Spanyolország az emlékművek megóvásában segített. Mindenképp készítsünk egy fotót a város ikonikus szobráról, az El Oso y El Madronóról, az eperfa gyümölcsét falatozó medve ugyanis Madrid címérének központi figurája és a város jelképe is. A medvétől pár perce van az 1690-ben épült Plaza Mayor, Madrid központi tere, ami régen bikaviadaloknak, színházi előadásnak adott helyett, ma leginkább vásárok és kulturális programok helyszíne.

Megnézem
Összes kép (1)

 

4. Amiből sohasem elég – Jó ételek  

Az éttermekben számos különlegesen finom spanyol ételt kóstolhatunk, de az igazi madridi hangulattal az olcsóbb, de nívós helyeken találkozhatunk. Reggelire csakis Madrid nevezetes fánkcsodája jöhet szóba, a churros, amit kávéval vagy csokiba mártogatva esznek a spanyolok. Délután ne hagyjuk ki a szendvicsezőhelyeket, ahol megkóstolhatjuk a rántott tintahalas szendvicset, a madridiak kedvencét. Kötelező betérni a tapasbárokba, ahol kis falatok formájában végigkóstolhatunk mindenféle tengeri herkentyűket, különleges mártásokat, húsokat, zöldségeket. Ne hagyjuk ki az úgynevezett “Museo del Jamon”-okat sem, ahol pár euróért válogathatunk a híres spanyol sonkák között, miközben vígan elsörözhetünk a helyiekkel. A helyiek kedvence még a tortilla de patata, ami tulajdonképpen krumplis rántotta, ebből akár este tíz órakor is kérhetünk.

Megnézem
Összes kép (1)

 

5. Amikor pezseg az élet – Éjszakai tündöklés

Madridot gyakran emlegetik az éjszaki élet fellegváraként, és ebben senki nem fog csalódni, hiszen egymást érik a bárok, tavernák, pubok, klubok és a többszintes szórakozóhelyek. A spanyolok este nyolc után jönnek össze vacsorázni, ezért szórakozni is hajnal egy-kettő körül indulnak el, és jellemzően egyik helyről a másikra vándorolnak az éjszaka során. Mindegyik kerületre más-más zenei élet, zenei stílus jellemző, ezért kizárt, hogy valaki nem talál megfelelő helyet magának. A legnagyobb pörgés a belváros közepén, a Calle de las Huertas környékén van. Aki a kisebb, hangulatosabb helyeket, bárokat kedveli, annak Malasaña negyedet ajánljuk.

A fővárosban nemcsak este, hanem napközben is mindenhonnan szól a zene, és aki mostanában látogat el Madridba, annyi reggaetónt (ejtsd: regaton) zenét fog hallani, hogy kénytelen lesz megszeretni a végén. A latin-amerikai reggaetón jelenleg nagyon népszerű Spanyolországban és leginkább a hiphop, rap keverékeként szokták jellemezni.

Megnézem
Összes kép (1)

  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top