Utazás

Februárig biztos nem jár a tihanyi komp

Hat éve nem volt ilyen hosszú üzemszünet a tihanyi komp életében, mint idén télen. A kompok a szándódi révben vesztegelnek, ahol 35 centis jég állja az útjukat. Februárig biztos nem közlekednek.

Várhatóan február elejéig a szántódi révben marad a Széchenyi és a Baross komp is, közlekedésüket a Balaton 35 centisre hízott jege akadályozza. A kikötőben folyamatosan keringetik a vizet a hajók körül, így a jég nem tud kárt tenni a hajótestekben. A fenékről felszívott melegebb vízréteg a felszínre kerül, ez biztosítja, hogy ne fagyjon be a révben a Balaton.

A szakemberek arra számítanak, hogy február elejére vékonyodik annyit a jégpáncél, hogy már a komp is fel tudja törni. “A 35 centiméteres jégvastagság pár nap alatt megolvadhat és elérheti a 8-9 centimétert, amit már könnyen áttörhet a komp. Az enyhén lapos, acél hajótest ilyenkor rácsúszik a jégfelszín tetejére és saját tömegével roppantja össze a jeget, és újra megindulhat a közlekedés” – mondta a sonline.hu-nak Széles János, a Balatoni Hajózási Zrt. révüzletág vezetője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top