Utazás

Megfizethető és piszkosul drága helyek, ahová télen érdemes utazni

A globális felmelegedés miatt már nagyon kevés részünk van az igazi télben. Marad a januári szürkeség és a farkasordító hideg, ami elől sokan szívesen megszöknénk a nyárba. Mivel legtöbben ezt nem tehetjük sem a munkánk, sem az anyagi lehetőségeink miatt, legfeljebb álmodozhatunk róla a kanapén egy bögre forró csokival a kezünkben. Vannak azonban megfizethető úti célok, ahová érdemes elmenekülni a szürkeségből!

Drágább téli utazások:

Kuba, ha a meleg és a napfény mellé életörömre is vágyunk

Már a rendszerváltozás előtti időkben is el lehetett ide jutni, hiszen az egyetlen egzotikus szocialista országnak számított, így például az egyik Ki mit tud? győztesei is kubai utazást kaptak ajándékba. Aki járt már ezen a karib-tengeri szigeten, a gyönyörű, fehér homokos strandok, a kristálytiszta tenger és a korallszigetek mellett elismerően beszél a helyi ételspecialitásokról, a híres kubai szivarról és rumról, nemkülönben a vendégszerető, mosolygós, életimádó kubaiakról, akiknek köszönhetően a latin zene szinte állandóan szól, és nem kell hozzá nyomós ok, hogy táncra perdüljenek.

Fotó: NurPhoto
Fotó: NurPhoto

Dél-Afrika, ha nem mindennapi kalandokra vágyunk…

Más néven Szivárványország, ahol közelről láthatjuk a törzsi kultúrát, de a legnyüzsgőbb nagyvárosban is otthon érezhetjük magunkat, mehetünk búvárkodni a fehér cápák közelébe vagy izgalmas privát szafarikirándulásra ismert és szupertitkos helyekre, hegyet mászhatunk vagy hegyről ereszkedhetünk le, barlangászhatunk, raftingolhatunk vagy egy pohár behűtött pezsgő kortyolgatása közben élvezhetjük a Tábla-hegy tetejéről nyíló kilátást akár a híres Jóreménység fokáig.

Fotó: Louise Gubb/Getty Images
Fotó: Louise Gubb / Getty Images

Egzotikus hajóutak, ha hírét sem ismerjük a tengeribetegségnek…

Akár Ázsiában, akár a Karib-tenger térségében szeretnénk egy-két hetes hajóútra indulni a legmodernebb, minden luxussal és kényelemmel felszerelt csodákon, van rá lehetőség, sőt némelyik hajón még magyar idegenvezető is jár a szolgáltatáshoz. Akár ki sem kell szállni a kikötőkben, hiszen a fedélzeti programok, színházi előadások, sportolási lehetőségek így is tökéletes kikapcsolódást nyújtanak, bár az aprólékos gonddal kidolgozott ajánlatok Hongkongtól Szingapúrig, Thaiföldtől Vietnamig, vagy éppen Costa Ricától az ABC-szigetekig bizonyára életre szóló élményt adnak.

Fotó: Paula Bronstein/Getty Images
Fotó: Paula Bronstein / Getty Images

Finnország, ha szívesen kipróbálnánk az igazi finn szaunát…

A finnek 5,4 milliós lélekszámához képest 2 millió szaunát találunk az országban (igen, a szaunázás az életmód része!), és bizony a nagy ünnepek alatt is használják (még karácsonykor is). Télen különösen jó érzés felmelegíteni átfázott tagjainkat a jó meleg szaunában, ahol a finnek szívesen lazulnak el, és itt zajlanak a legjobb hangulatú családi vagy baráti beszélgetések is (gyakran hideg sör kortyolgatása közben). A legnagyobb élményt azonban a vízparti nyaralók szaunái adják, ahol megmártózhatunk a sok ezer kis tó egyikében, vagy télen a befagyott víz jegébe vágott lékben.

Fotó: Bloomberg
Fotó: Bloomberg

Megfizethető téli utazások:

Kanári-szigetek, ha nem szeretjük a forróságot, de a kellemes meleget igen…

Nem mindenki szeret napokig a forró homokon napozni, és az is lehet, hogy nem a vízi sportok szerelmese… A Kanári-szigetek egyik legfőbb vonzereje a szinte egyedülálló éghajlata, egyenletes hőmérséklete és a napsütéses órák magas száma. Egész évben 19-25 fok van errefelé, fürödhetünk a türkizkék vizű tengerben vagy a csodás természetes medencékben, télen legfeljebb havonta háromszor találkozunk esővel, és akár delfin- és bálnalesre is mehetünk. Mivel azt tartják, itt a legtisztább az égbolt egész Európában, szakszerű vezetéssel számos csillagvizsgálóban nézegethetjük a csillagokat.

Fotó: Christian Marquardt/Getty Images
Fotó: Christian Marquardt / Getty Images

Izland, hogyha melegre vágyunk, de a hóhoz is ragaszkodnánk…

Egy kietlen lávamező közepén található a világhírű izlandi Kék-lagúna, melynek vize kétnaponta cserélődik. Egész esztendőben nyitva tart, vízhőmérséklete 37–39 fokos (a sziget folyamatos vulkanikus tevékenységének köszönhetően). Nemcsak testet-lelket pihentető élményt kapunk, hanem bőrproblémáinkra (például pikkelysömör, ekcéma) gyógyító fehér iszappakolást, ami a bőr tónusát is javítja. A lagúna vizéből előállított bőrápoló termékeket meg is vásárolhatjuk, így haza is hozhatjuk magunkkal.

Fotó: Wolfgang Kaehler
Fotó: Wolfgang Kaehler

Pénztárcakímélő téli utazás

Ciprus, ha a nyárban a télről sem szeretnénk lemondani…

A Földközi-tenger gyönyörű kis szigetén nemcsak homokos tengerpartokat, de hófödte hegycsúcsokat is találunk, ami lehetővé teszi a síelés és a fürdőzés szerelmeseinek, hogy mindkét kedvenc elfoglaltságuknak egyaránt hódolhassanak. Ráadásul ha megunjuk a meleget, hűsölhetünk is egy kicsit… Híres még a sziget természeti szépségéről és konyhaművészetéről, amit szintén érdemes kipróbálni.

Megfizethető és piszkosul drága helyek, ahová télen érdemes utazni

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top