Utazás

Elkobozzák a gyorshajtók autóját

Több kisebb szigorítás vezettek be az osztrákok 2017-ben. Mostantól akár az autóját is elvehetik annak, akit gyorshajtáson érnek az osztrák hatóságok az autópályák IG-L zónáiban.

Ettől az évtől Ausztria autópályáin még szigorúbban büntetik a környezetvédelmileg kiemelt területeken (IG-L zónákban) gyorshajtókat. A több ezer eurós helyszíni bírságon felül még a szabálysértő autóját is elkobozhatják egy napra, vagy kerékbilincset tehetnek fel rá. Érdemes ezt szem előtt tartaniuk a síelni indulóknak ugyanúgy, mint a sima átutazóknak. A megengedett maximális sebesség az osztrák autópályákon 130 km/óra, az IG-L zónákban viszont 100 km/h-ra kell mérsékelni a sebességet. Az osztrák hatóságok ezentúl jobban odafigyelnek a mobiltelefon- és biztonsági öv használatra is, illetve arra, hogy hányan ülnek az autóban.

Az IG-L zónákról indulás előtt érdemes tájékozódni, jelenleg itt van korlátozás:

  •          A1 Linz – Enns (13 km)
  •          A1 Salzburg-Nord – Knoten Walserberg (10 km)
  •          A2 Sinabelkirchen – Lieboch (43 km)
  •          A9 Deutschfeistritz – Leibnitz (49 km)
  •          A10 Knoten Salzburg – Golling (28 km)
  •          A12 Kufstein – Zirl (92 km)
  •          A12 Imst – Zams (14 km)
  •          A14 Feldkirch-Nord (1 km)

Nem csak a szigorúbb fellépés az osztrákok egyetlen újítása 2017-re. Közel egy százalékkal drágulnak az ausztriai autópálya-matricák, viszont az elektronikus vinyettára még decemberig várni kell.

Az IG-L jelzés átmeneti sebességkorlátozást jelent az osztrák gyorsforgalmi utakon, amivel a környezet (az úthoz közeli emberi lakóhelyek, természeti értékek) megóvása a cél a forgalom okozta ártalmaktól, lég- és zajszennyezéstől. Alkalmazhatják eseti jelleggel akkor, ha a légszennyezettség, illetve a forgalmi terhelés egy adott zónában túl magas. Aki IG-L jelzés alatt a megengedettnél gyorsabban hajt, és lefülelik, az nem mezei sebességtúllépésért kap büntetést, hanem környezetvédelmi kihágásért, ahol a büntetési tétel akár 2800 euró is lehet!
 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top