Utazás

10 ok, hogy télen is elutazz Bruges-be, Európa egyik leglátogatottabb helyére

A belga fővárostól mindössze 50 kilométerre található flamand város, Bruges (Brugge) Európa egyik leglátogatottabb turistanevezetessége. Egyike azoknak a varázslatos helyeknek, amelyek minden évszakban gyönyörűek, és garantáltan nem unatkozunk, bármikor is utazunk el ide. A teljesség igénye nélkül következzék tíz olyan nyomós ok, ami miatt – legyen az év bármely szaka – egyszer látnunk kell Bruges-t!

Zegzugos, macskaköves utcák és apró kapualjak

Az óváros kiemelkedő értékét nemcsak magával ragadó szépsége és mérete adja, hanem az a tény, hogy a középkor óta alig változott valamit, az épületek túlnyomó része épségben megmaradt. 2000-ben az UNESCO Világörökség listáján is helyet kapott, ugyanis kiemelkedően értékes látványosságnak, Európa legszebb történelmi városmagjának tartják. Mivel az óváros méretei is lenyűgözőek (hosszú órákba telik bejárni, hát még ha alaposan szeretnénk nézelődni!), érdemes séta közben kisebb pihenőket beiktatni. Szerencsére olyan összhangot sikerült elérni a középkori városmag megőrzésében, hogy bármerre járunk, az az érzésünk, mintha valóban visszaléptünk volna az időben. Sajnos a kapuboltozatok mögött rejtőző varázslatos hangulatú belső udvarok többsége rejtve marad előttünk, de néhányat szerencsére megnézhetünk.

10 ok, hogy télen is elutazz Bruges-be, Európa egyik leglátogatottabb helyére

Észak Velencéje

Bár ezt a címet nemcsak Bruges érdemelte ki (így nevezik Szentpétervárt, Amszterdamot vagy Stockholmot is), tény, hogy számos csatornájával, hidacskáival, közvetlenül a vízpartra épített hangulatos házaival (a régi erődítmények és malmok is ezek mentén találhatók) különleges élményt nyújt a látogatóknak. Az év nagy részében csónakázhatunk, hajókirándulást tehetünk a csatornákon, télen pedig a befagyott víz és a behavazott táj emlékezetes látvány.

Elképesztő múzeumok

Bár a Groeninge Múzeum (amely Bosch és Jan van Eyck-képeket őriz) és a Néprajzi Múzeum (ahol világos képet kaphatunk a középkori Bruges életéről és egykori lakóiról) egyaránt kihagyhatatlan, számos más izgalmas kiállítás is várja a látogatókat. Aki tehát szeretne elmélyülni a gyémántcsiszolás rejtelmeiben, vagy a hamisítatlan belga sült krumpli születése és mai napig tartó története vonzza, ne tétovázzon, mert minden kérdésére választ talál. Természetesen van itt csoki-, csipke- és sörmúzeum éppúgy, mint az emberi test minden porcikájára kiterjedő gyűjtemény, portré- és aktmúzeum, Salvador Dali kiállítás.

Pillantás a városra – a magasból

A város főterén (Markt) találjuk a Belfry nevű harangtornyot, amely turisták tömegét vonzza nap mint nap (rossz időben ugyanúgy). 366 fok megmászása után innen vethetünk egy pillantást Bruges-re, amit a látogatók nagy része kihagyhatatlannak ítél. Egyébként a város híres még a többi harangtornyáról is: 47 harangból álló harangjátékot hallhatunk itt, és a főállásban (!) alkalmazott harangozó olykor ingyenes koncerttel is megörvendezteti a turistákat.

10 ok, hogy télen is elutazz Bruges-be, Európa egyik leglátogatottabb helyére

Szent Vér-bazilika Krisztus vérével

Az eredetileg román stílusban, a 12. században épült (azóta gótikus és neogótikus stílusban átépített illetve kiegészített) bazilika két épület közé ékelődve első pillantásra nem kelti templom benyomását. Belépve azonban lenyűgözően szép látvány fogadja a látogatót. Egyik oldalkápolnájában őrzik Krisztus vérének néhány cseppjét egy hegyikristály fiolában, melyet az után hoztak a városba, hogy Balduin, Flandria grófja két évig Bizánc latin császára volt. 1303 óta minden évben, tavasszal, a Mennybemenetel napján körmenetet tartanak a városban az ereklye tiszteletére, ami nem mindennapi látványosság.

10 ok, hogy télen is elutazz Bruges-be, Európa egyik leglátogatottabb helyére

Michelangelo egyik szobra

Mivel nem sűrűn történik meg Olaszországon kívül, hogy valamelyik templom a nagy mester egyik szobrát rejti, érdemes ellátogatnunk a 122 méter magas tornya miatt Bruges legmagasabb épületének tartott Miasszonyunk templomához, amely márványszobráról híres. Ez a Madonna gyermekével, és arról nevezetes, hogy az egyetlen Michelangelo-alkotás, amely még a művész életében hagyta el Itáliát.

10 ok, hogy télen is elutazz Bruges-be, Európa egyik leglátogatottabb helyére

Csokiboltok mindenfelé

Ha Belgium, akkor természetesen csokoládé! A Bruges tele van a legfinomabb csokiféléket rejtő kisebb-nagyobb üzletekkel, ahol nem könnyű választani a bőséges kínálatból. Minél távolabb vagyunk az óváros közepétől, annál olcsóbban vásárolhatjuk meg ugyanazt a terméket – ez a szabály itt még fokozottabban érvényes a turisták nagy száma miatt!

10 ok, hogy télen is elutazz Bruges-be, Európa egyik leglátogatottabb helyére

Bruges saját sörkülönlegessége

Bár több sört is elneveztek a városról, csak egyet készítenek itt, helyben – ez pedig a De Halve Maan Sörfőzde világos söre, a Bruges Zot (Bruges bolondja). Bőkezű adagban mérik errefelé ezt a különleges nedűt, de meg is kérik az árát. Minden évben sörfesztivált rendeznek itt, úgyhogy február elején is érdemes a sör szerelmeseinek Bruges-be látogatni.

Egész évben nyitva tartó karácsonyi bolt

Bruges főterének sarkán találjuk a híres Käthe Wohlfahrt-üzletek egyikét, amelynek belga tulajdonosa a családdal ápolt baráti kapcsolata miatt juthatott ehhez a lehetőséghez. Állítása szerint megéri a boltot üzemeltetni, mert olyan sok turista látogat el a városba a világ minden tájáról az év minden szakában, és akar hazavinni magával egy darabka jellegzetes Európát, hogy mindig tele van az üzlet.

10 ok, hogy télen is elutazz Bruges-be, Európa egyik leglátogatottabb helyére

Nemzetközi Hó-és Jégfesztivál

Minden év január elején csodálatos hó-és jégszobrokat csodálhatunk meg Bruges-ben. Nemzetközi jégfaragó művészeket hívnak meg, hogy esténként kivilágított, hangulatos műalkotásokat hozzanak létre – minden évben más-más témában. 2015-ben a Jégvarázs című Disney rajzfilm, tavaly Tolkien hobbit-történetei inspirálták az alkotókat.

10 ok, hogy télen is elutazz Bruges-be, Európa egyik leglátogatottabb helyére

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top