Utazás

10 tanács – készítsd fel a mobilodat az utazásra

Az okostelefon kicsit olyan, mint egy alaposan felturbózott Tamagochi, és mint minden háziállatot, az okostelefonunkat is fel kell készíteni az utazásra. Az persze alap, hogy utazás előtt feltöltjük, de sokan még a töltőt is csak az utolsó pillanatban pakolják be. Jogos lehet a kérdés: mégis, mi mást kellene még tenni? Íme 10 tanács.

10 tanács - készítsd fel a mobilodat az utazásraTelefonos útiterv

Első lépésként nem árt megvizsgálni a telefont, ugyanis csak a GSM és CDMA készülékek működnek a legtöbb országban. Minél távolibb országba tervezi az utazást, annál fontosabb, hogy ennek utánajárjon. Második lépés a tarifák feltérképezése, így tiszta lesz, mennyibe kerül majd küldeni egy sms-t vagy megnézni egy e-mailt. Harmadik lépésben érdemes elgondolkodni azon, hogy egy hosszabb utazás esetén az itthoni előfizetését minimumra csökkenti egy hónapra, mivel a kedvezmények külföldön nem érvényesek.

Sms, csomagban

Sokan nem is telefonálnak, csak sms-t küldenek, hogy tudassák, megérkeztek, vagy ellenőrizzék, minden rendben megy otthon, esetleg egy mms-t, hogy irigykedjenek a barátok. Ezek azonban sokba kerülhetnek, de akad olyan szolgáltató, amelyik csomagban kínálja az sms-küldés lehetőségét.

Kütyüket a telefonnak!

Első hallásra feleslegesnek tartják sokan a hordozható telefontöltőt, de ezzel kiküszöbölhető például, ha nem találsz megfelelő konnektort a telefon töltőjének.

Adatbegyűjtés leállítása

Amennyiben nem kívánod rendszeresen használni a telefont, mindenképpen kapcsold ki az adatbegyűjtés funkciót.

Készülj applikációkkal

Számtalan mobil applikáció bizonyulhat hasznosnak egy utazás során. Ideális esetben, ezeket már utazás előtt érdemes letölteni és beállítani. Ezek között a reptéri információk, fordító programok, útitervkészítő, étterem- vagy látnivaló-ajánló, időjárás applikáció.

Gondoskodjunk szórakozásról

Ahogy elhagyjuk a határt, már vagyonokat kellene azért fizetni, ha mondjuk zenét vagy filmet akarunk letölteni. Ezekről érdemes már az utazás előtt gondoskodni, ahogy nem árt tájékozódni, hogy a szálláson milyen lehetőség lesz például csatlakoztatni az iPod-ot vagy iPad-et a wifire.

Töltők és adapterek legyenek kéznél!

Az úti töltők, adapterek annyira fontosak, mint maga a telefon. És ahogyan a telefont sem tennénk abba a bőröndbe, amelyet például egy repülőútnál feladunk, a töltővel se tegyük, mivel bármilyen kalamajka akadhat, elkallódhat a bőrönd, és akkor a telefonunk is használhatatlanná válik.

Készítsünk képeket!

Feleslegesnek tűnhet, de ez a pont igen hasznos lehet (bár ne legyen rá szükség). Minden fontos iratról (útlevél, jogosítvány, biztosítás stb) készíts képet, és küldd el magadnak e-mailen. Érdemes lefotózni a táskák tartalmát, ha mondjuk elkeveredik a reptéren vagy utazás közben a csomag, így könnyebb kitölteni a papírokat is. Mindezeken felül a telefon tartalmát is érdemes lementeni indulás előtt.

Tárhelyellenőrzés

A telefon ma már sokaknak pótolja a fényképezőképet, de ne felejtsd el indulás előtt letölteni a felesleges fotókat, hogy helyet csinálj az új emlékeknek. Így nem utazás közben kell bosszankodni, hogy korábbi képekről kell lemondani, mondjuk egy csodás naplemente kedvéért.

Saját Sim-kártya

Amennyiben egy bizonyos országba többször utazol, érdemes beruházni egy helyi Sim-kártyára. Így az ottani tarifákkal böngészhetsz, használhatod a netet és a nemzetközi hívásokra még mindig visszateheted az otthoni kártyát.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top