Utazás

Vendeé Globe: Fa Nándor a legzordabb körülmények között is már a TOP 10-ben van!

Fa Nándor a Dél-Indiai-óceánon, a jéghatár közelében is tartja jó pozícióját, már bekerült a TOP10-be a nyolcadik Vendeé Globe földkerülő vitorlásversenyen.

“Meglehetősen nehéz körülmények között vitorlázom jelen pillanatban, 20 csomó fölötti sebességgel megy a hajó, helyenként 25-tel, a szél 34-36 csomó, nagy hullámok, óriási köd” – mondta szombati hangüzenetében Fa Nándor, aki eddig a táv 35 százalékát teljesítette. “Nagyon érdekes, hogy szerencsétlen Kito de Pavant gazdátlanul sodródó hajója fölött vitorlázok éppen. Körülbelül harminc mérföldre alattam sodródik, ez nagyon érdekes gondolatokat vált ki az emberből itt, a Déli-óceánon. Egyébként minden rendben van, jól haladok, jó irányba, jó széllel. Nagyon remélem, nem veszítem el ezt a szelet, és néhány napig még tudok vele menni.”

A magyar versenyző honlapjának beszámolójából kiderül, hogy az Antarktisz közelében egyre gorombábbak a szélviszonyok, a jéghatár közelében egyre hidegebb van és egyre nagyobb a hullámzás. A világ legnehezebbnek tartott viadalán, a Vendeé Globe-on 10 ország 29 hajósa vágott neki a több mint 40 ezer kilométeres távnak, közülük továbbra is 22 hajó van versenyben.

A magyar vitorlázó harmadik Vendée Globe-ján indul, a feladat: egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a Földet. Az 1992/93-as menet során Fa Nándor a legjobb nem franciaként, az ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot a francia François Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top